Byt till vinterdäck utan långa verkstadsköer

När hösten gjort sitt intåg och det förväntas bli vinterväglag måste vi i Sverige använda vinterdäck eller dubbdäck. Senast den 1 december måste sommardäcken vara utbytta om vinterväglag råder. En stor del av bilägare avstår från att själv göra jobbet och åker istället till närmaste bilverkstad. Om du vill undvika att hamna i långa köer hos din verkstad när det är dags för däckbyte gäller det att vara ute i god tid.

Boka verkstadstid i förväg

Många väntar in i det sista med att byta däck på bilen. Trots att flera bilverkstäder tar in extra personal från bemanningsföretag för att hinna med under högtrycket kan det lätt bli långa köer och väntetider på flera timmar.

Ett enkelt sätt att undvika köerna är att planera in och boka tid för däckbytet innan bilverkstaden får som mest att göra, oftast i slutet av oktober och några veckor in i november. Det kan variera från år till år beroende på när snön faller. Vissa stora verkstäder tar emot uppemot 50 bilar på en dag och har därför svårt att ta in drop-in kunder helt och hållet under den mest hektiska perioden.

Vinterdäck måste användas från den 1 december till den 31 mars om vinterväglag råder. Mellan den 31 mars och 15 april går det bra att köra på antingen vinter- eller sommardäck. Om inte väderläget motiverar annat är det sommardäck som gäller från 15 april till 1 oktober.

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Förvara dina vinterdäck

Fler och fler bilägare vill slippa ta med sig hjulen hem efter däckbytet och väljer istället att att låta verkstaden sköta förvaringen. För den som lämnar in sina däck är det viktigt att kontrollera att förvaringen håller rätt temperatur. Försäkra dig om att däcken inte förvaras i containrar eftersom temperaturen kan bli alldeles för hög de dagar som solen ligger på plåtväggarna.

Enligt Motormännen är 16 grader den optimala värmen för både sommar- och vinterdäck. Vid varmare eller kallare temperaturer riskerar gummit att torka och däckens egenskaper försvinner.

Det kan också vara värt att ta reda på hur däcken staplas i lokalen. Hjulen ska inte travas i högre upplag än bilens fyra hjul. Om de läggs i högar på varandra trycks däcken ihop och kan bli ovala.

Saker att tänka på:

• De bästa däcken ska sitta bak

• Se till att ha rätt lufttryck i däcken

• Vinterdäcken måste ha ett mönsterdjup på minst 3,0 mm, men rekommendationen är 5 mm

• Glöm inte att efterspänna bultarna efter att du kört 5-10 mil

• Obalanserade däck kan leda till vibrationer. Om däcken behöver balanseras, lämna in bilen på en däckverkstad

Jämför priser och boka tid för däckbyte direkt på lasingoo.se