Extrautrustning till bilen – för högre standard

Den utrustning som inte är standard på en bil, går under namnet extrautrustning. Vid köp av ny bil kan denna extrautrustning oftast läggas till och beställas direkt. Men om du rullar runt i en bil där du saknar något ska du inte misströsta, det går oftast bra att eftermontera extrautrustning till bilen. Det kan handla om dragkrok, takräcke, extraljus eller kupévärmare. 

Utbudet av extrautrustning varierar beroende på vilket bilmärke och modell du kör, pris och kvalitet på extrautrustningen och montering av den likaså. I de flesta fall är både pris och kvalitet högre när du väljer orginaldelar och väljer att låta en märkesverkstad göra jobbet. Men inte alltid, ibland är priset lägre hos märkesverkstäderna och ibland är kvaliteten faktiskt också lägre, så det kan vara värt att se dig om efter specifik information om just den utrustning du vill uppgradera din bil med.

Utrusta din bil med dragkrok

Dragkrok. Kan det vara villaägarens bästa vän? Du blir hjälte i grannskapet som kan fixa sly till den lokala rishögen eller hämta ved åt hela kvarteret. Eller ta med familjen på husvagnssemester, eller bara skicka upp era cyklar på en smidig cykelhållare och fara på äventyr. Den har sina fördelar den där dragkroken! 

Pris eftermontering dragkrok

Att eftermontera dragkrok kan kosta allt från ca 5000 kr till över 20 000 kr beroende på bilmodell, kvaliteten på utrustningen, om dragkroken ska vara fast eller avtagbar samt vem som utför jobbet. 

Läs också: Vad kostar det att montera dragkrok

Takräcke för smidiga resor i bil

Med takräcke kan du resa med stil. Numera finns det alla möjliga varianter av takbagage, som takboxar, lastkorgar och speciella hållare för allsköns sportutrustning. Snyggt och slimmat. Cykel på taket, ja varför inte?

Tänk bara hur livet ser ut för en lekfull småbarnsfamilj med hund i familjen. Här är takräcke med kapacitet för en box som rymmer extra-allt är i stort sett ett måste, i alla fall för att säkerställa en trevlig och säker bilresa för alla inblandade.

Pris eftermontering takräcke

Priset för eftermontering av takräcke varierar från under tusenlappen för enklare modeller till mellan ca 2000-5000 för fordonsspecifika och mer avancerade modeller. 

Eftermontera extraljus för riktigt bra sikt

Är det inte lite överdrivet med extraljus? Det är väl bara i Norrland och kanske under jakten det kan behövas? Nejdå! Kör du på mindre upplysta vägar eller vägar som helt saknar belysning är extraljus alldeles lagom. 

Det finns en bred  palett att välja bland när det kommer till extraljus. Du kan montera strålkastare som ökar sikten lite grand, och du kan installera ljus som nästan får det att verka som om du kör i dagsljus fast det i själva verket är mörkaste natten. 

Pris montera extraljus

När det gäller montering av extraljus kan priset variera i stort sett hur mycket som helst. Men när det gäller extraljus kan också kvaliteten variera otroligt mycket, både i ljusstyrka, hållbarhet och energiförbrukning. Kostnaden för själva installationen varierar också mycket i pris eftersom vissa extraljus kräver avancerade monteringar och komplicerade kabeldragningar medan andra är enkla att montera.  

Här gäller det alltså att kolla upp vad du behöver, vad du är villig och betala och sedan ta in offerter från bilverkstäder för en grundlig jämförelse av pris och kvalitet. 

Läs också: Så upptäcker du faror vid mörkerkörning

Kupévärmare för en trevligare start på bilresan

Aaah värme i kupén! Kalla bilsäten och frost på rutorna ett minne blott. Ett klick i appen och kupévärmaren börjar jobba. Och du hinner med en kopp kaffe lagom till bilen är tillräckligt uppvärmd för att du ska kunna köra iväg med bättre komfort. Lyx. 

Kupévärmare finns i olika varianter. Antingen som fastmonterad i bilen, som bensinvärmare eller dieselvärmare. Den vanligaste varianten är en enkel elektrisk kupévärmare som placeras på golvet på passagerarsidan och ansluts till ett vägguttag. De här kupévärmarna finns i olika storlekar och effekt. De mindre varianterna fungerar utmärkt i mindre bilar men till större bilar krävs mer kraftfulla värmare. 

Pris montera kupévärmare

Kostnaden för att eftermontera en kupévärmare kan variera beroende på typ av värmare och komplexiteten i installationen. Mindre elektriska värmare som ansluts till ett uttag kan kosta några hundralappar, medan mer avancerade värmare som är integrerade med bilens värmesystem kan kosta flera tusen kronor. Själva monteringen kan också öka kostnaderna, särskilt om den kräver omfattande arbete.

Att montera extrautrustning

Vem kan hjälpa dig att göra monteringsjobbet? Tillverkaren av själva produkten erbjuder sig sällan att utföra ett sådant arbete, men de som levererar produkten till dig brukar också ta sig an jobbet.

Montering på bilverkstad

De flesta bilverkstäder erbjuder installationstjänster för extrautrustning. Kontakta några av dina lokala bilverkstäder på Lasingoo.se genom en offertförfrågan och be om pris för både inköp av din extrautrustning och monteringsarbetet. 

Bilåterförsäljare 

Om du köper extrautrustningen direkt från en auktoriserad bilåterförsäljare kan de ofta erbjuda monteringstjänster eller hänvisa dig till en verkstad som kan hjälpa till. Som alltid kan det vara värt att jämföra minst ett par offerter.

Specialiserade verkstäder 

Det finns verkstäder som specialiserar sig på specifika typer av extrautrustning. Dessa verkstäder är experter på installation just den eller de produkter de arbetar med och kan vara både skickliga, snabba och prisvärda.

Är själv bäste dräng? 

Beroende på vilken extrautrustning du överväger att installera kan det vara värt att göra jobbet själv. Om du har lite koll och en del tålamod. Var dock medveten om att vissa typer av extrautrustning kan vara mycket komplexa och kräva specialverktyg och teknisk kunskap.

Spara tid, installera i samband med service

Om du väljer att eftermontera din extrautrustning hos en bilverkstad kan det vara värt att göra det i samband med bilservice. Så spar du din tid och energi när du bara behöver lämna ifrån dig bilen vid ett tillfälle.