Vad kostar det att montera dragkrok?

Saknar du plötsligt en dragkrok i livet? Kanske har du skaffat båt som ska i och ur det blå vår och höst? Eller husvagn att förgylla somrarna med? Eller har du nyfunna behov av en praktisk släpkärra? I samtliga fall är en dragkrok till stor hjälp. Att montera dragkrok som inte ingick i standardutrustningen från när din bil var ny går alldeles utmärkt. Här får du koll på framför allt fyra faktorer som påverkar pris och funktion för en eftermonterad dragkrok.

Montera dragkrok själv eller på bilverkstad

Vem som gör jobbet spelar stor roll för plånboken. Gör du det själv blir det såklart billigast. Även om du är en duktig amatörmekaniker så bör du tänka två gånger innan du ger dig på att montera dragkroken själv. Inte minst för att dragkroken även behöver ett eluttag monterat i anslutning. För de flesta nya bilar behöver man dessutom ställa in så att bilen känner av att ett släp är kopplat till den, bland annat så att backsensorer inte ger utslag eller att en eventuell automatisk baklucka slipper öppnas och skadas mot släpet. Den som inte är trygg i att montera själv bör söka en bilverkstad som kan hjälpa till.

Vilken bil ska kroken monteras på?

Det kan skilja tusenlappar beroende på vilket bilmärke och bilmodell du kör. I de allra flesta fall kommer du undan lite billigare om du väljer bort märkesverkstäderna. Men de flesta regler har undantag och ibland är märkesverkstäderna lika billiga eller till och med billigare så ta in offerter från olika verkstäder

Det bör nämnas att det inte bara behöver vara priset som skiljer mellan märkesverkstad och annan bilverkstad, även kvaliteten på produkten kan skilja sig åt, det är viktigt att inte jämföra äpplen med päron. Vi ser prisuppgifter på under 4 000 kr för att montera en fast krok samt under 6 500 kr för en avtagbar krok på “billigare” bilmodeller. Och vi har sett priser på över 12 000 kr för montering av fast krok och över 17 000 kr för montering av avtagbar krok på “dyrare” bilmodeller. Priserna kommer både från märkesverkstäder och andra allbilsverkstäder.

Vilken typ av dragkrok ska monteras

Det finns tre olika typer av dragkrokar:

  • Fast dragkrok.
  • Avtagbar dragkrok.
  • Infällbar dragkrok.

En fast krok är i regel billigare än en avtagbar krok. Det finns även infällbara dragkrokar som viks in under bilen, men dessa är sällan möjliga att eftermontera utan behöver beställas som extrautrustning till ny bil. 

Skillnaden mellan fast och avtagbar dragkrok är just att den avtagbara kroken kan plockas bort, vilket gör att man slipper ha den utstickande bak på bilen när den inte används. En liten, mycket liten, brasklapp gällande avtagbar dragkrok är att om man väl monterat dit den så måste den gå att ta av, annars kommer din bil inte att gå igenom bilbesiktningen.

Läs också: Besiktning – Undvik de 10 vanligaste felen 

Vilket eluttag krävs?

Till dragkroken kommer också el. Du behöver kunna koppla ihop släpet med bilen för att till exempel blinkers, broms och bromsljus ska fungera. Här står det mellan 7 och 13-poligt kontaktblock, alltså antal stift i kontakten. 

Den här frågan är på ett sätt ett getingbo och på ett annat sätt en icke-fråga, eftersom det finns adaptrar som fungerar åt båda hållen. En adapter kan alltså göra ditt 7-poliga uttag till ett 13-poligt och tvärtom. Tidigare gick det att generalisera och säga att en släpvagn behöver ett 7-poligt uttag och en husvagn behöver ett 13-poligt uttag. Numera stämmer inte alltid det. Och, väldigt ofta lyser varningslampan när du startar bilen efter inkoppling av släpet, du kan få hjälp med felsökning av bilverkstaden.

Om du vet vilket specifikt släp du kommer att använda så är det rimligt att du väljer samma antal poler på ditt uttag som på det släpet. Om du inte vet eller om du kommer att använda olika släp så sticker vi ut hakan och föreslår att du väljer att montera ett 13-poligt uttag på din bil, det finns nämligen en tendens att den typen av uttag blir vanligare. 

Att välja 13-poligt uttag istället för 7-poligt kostar ca 1 000 – 2 500 kr mer,  främst beroende på vilken bil du har.

De här 4 faktorerna avgör vad det kommer att kosta att montera dragkrok på din bil. Begär offert från 3 kunniga verkstäder med bara några klick på Lasingoo så får du pris på reservdelar och montering. 

Bra att veta om körning med släp

Behöver bilen besiktas efter montering? Hur tungt släp kan du köra och vad räcker ett vanligt B-körkort till?

Besiktning efter montering av dragkrok

För personbil behöver du inte göra någon extra besiktning efter att du har monterat dragkrok på din bil. Klass 2-fordon, dit husbilar hör kräver dock registreringsbesiktning efter montering av dragkrok.

Vilken typ av släp kan du köra med B-körkort?

Vanligt B-körkort räcker när:

  1. släpvagnens totalvikt är högst 750 kg
  2. släpvagnens totalvikt är mer än 750 kg med ekipagets sammanlagda vikt är max 3 500 kg.

Mer information om körkortsbehörigheter finns hos Transportstyrelsen. Kolla också in släpvagnskalylatorn. Där kan du se om din bil får lov att dra det släp du tänkt dig.