Besiktning – undvik de tio vanligaste felen

De flesta bilägare känner till att bilen måste besiktas med jämna mellanrum för att kontrollera att den fungerar som den ska och är säker att köra. Vad de flesta däremot inte känner till är vilka fel de riskerar att åka dit på, trots att man med enkla medel kan undvika att få en anmärkning. Här listar vi de tio vanligaste felen så att du slipper bli underkänd vid besiktning av din bil.

24 procent underkänns med krav på efterkontroll

Förra året genomfördes ungefär 3 500 000 kontrollbesiktningar av personbil i Sverige, där hela 24 procent blev underkända med krav på efterkontroll. Även om andelen underkända bilar har minskat sju år i rad visar statistiken att det fortfarande är hundratusentals bilar som får en anmärkning på besiktningen. Anmärkningar som i många fall hade varit lätta att undvika.

Belysning vanligaste felet

De senaste åren har brister i belysningen legat till grund för överlägset flest anmärkningar. Under 2018 var ”defekt positionslykta” det vanligaste felet med totalt 266 597 anmärkningar, tätt följt av anmärkningar kring halvljuset. Bilens strålkastare blir nämligen underkända om de är skadade eller så pass repiga att ljuset påverkas negativt. Genom att med jämna mellanrum kontrollera att bilens alla lampor faktiskt fungerar som de ska har du alltså betydligt större chans att klara besiktningen utan anmärkningar.

Undvik de 10 vanligaste felen vid din besiktning

 

Läs också: Maximera din sikt, boka en ljuskontroll

Parkeringsbroms bromsverkan

En annan vanlig anmärkning är att parkeringsbromsen inte har tillräcklig bromsverkan. Det betyder alltså att handbromsen bedöms vara för svag. Beroende litegrann på vilken bil man har och hur tekniskt kunnig man är kan man ta bort gummibälgen vid handbromsspaken och spänna vajrarna med en vanlig skiftnyckel. Om inte det fungerar behöver man sannolikt byta hela bromsoket och då är det ofta bättre att överlåta jobbet till en mekaniker. Känner man sig det minsta osäker är ett besök hos en bilverkstad att föredra, både för säkerheten och plånbokens skull.

Vid en bilbesiktning undersöker man det som ibland kallas ”kommunikationssystemet”, det vill säga alla sikthjälpmedel som lampor, markeringar och signaler. Anmärkningar delas sedan ut beroende på hur viktig lampan bedöms vara för trafiksäkerheten, men bilen kommer aldrig beläggas med körförbud enbart baserat på brister i kommunikationssystemet.

Defekt spindelled – en vanlig orsak till anmärkning vid besiktning

Vissa fel, som till exempel glapp i spindelled, är lite svårare för bilägare att upptäcka, men statistiken visar ändå att det är relativt vanligt förekommande. Spindelled är en del av hjulupphängningen och ser till att hjulet hålls i rätt position. Problem med spindelled hittas lättast när bilen är upphissad, men som bilägare kan man försöka lyssna efter skrapande ljud, knäppningar eller andra märkliga ljud. Om bilen skakar, känns vinglig eller låter onormalt är det förmodligen något som är fel.

Är din skyltlykta trasig? Byt den innan din besiktning

Förvånande nog är trasig skyltlykta år efter år ett av de absolut vanligaste felen på bilbesiktningen, trots att det är så lätt och billigt att byta på egen hand. Anledningen till att besiktningen är så noggrann med en så pass liten detalj är för att det i Sverige faktiskt är olagligt att köra en bil vars nummerplåt inte syns tillräckligt. Det görs olika lampor för olika bilar, men sättet man byter lampa på är i princip detsamma oavsett bil. Här kan du se en film om hur man byter skyltlykta på några av Sveriges vanligaste bilar.

Generellt för besiktning gäller att bilen blir underkänd om den har fyra mindre allvarliga fel. Om felen åtgärdas snarast behöver bilägaren inte komma tillbaka, men har fordonet ett allvarligt fel måste det tillbaka till en bilprovning för kontroll, även efter reparation. Om bilen är en uppenbar fara för trafiksäkerheten kan den beläggas med körförbud och måste sedan bärgas till närmsta verkstad.

Vid besiktning 2018 underkändes 24% med krav på efterkontroll

Har du märkt av symtom på bilen som kan ha att göra med dessa defekter? Kontakta en bilverkstad för att genomföra en felsökning eller reparation på bil. Jämför verkstäder och boka direkt online.