Maximera din sikt, boka en ljuskontroll

Maximera din sikt med en ljuskontroll

För oss som bor i Sverige där kvällarna är både mörka och långa vintertid är det särskilt viktigt att ha korrekt inställda strålkastare för att öka trafiksäkerheten. När det börjar bli mörkt ute kan det vara på sin plats att utföra en ljuskontroll på bilen. Det innebär att man går igenom bilens ljussystem för att maximera belysningsfunktionen. Mekanikern på verkstaden ställer in strålkastarnas räckvidd och brukar även kontrollera rengöringssystemet.

Läs också: Bilens belysningssystem är de vanligaste anledningarna till att din bil blir underkänd på besiktningen

En ljuskontroll omfattar följande tjänster och komponenter:

  • Kontroll av belysningssystemet
  • Kontroll av tekniken som styr belysningssystemets funktion
  • Inställning av ljusets räckvidd (höjdinställning av strålkastare)
  • Kontroll av strålkastarnas rengöringssystem

Ibland är det dock inget fel på själva ljussystemet men när man kör bil utsätts strålkastarna även för både damm och smuts. Det innebär att ljuset mattas av med tiden. Ett betydligt billigare alternativ än att köpa helt nya strålkastare är att polera upp dina gamla. Det kan du antingen göra själv eller få hjälp med på bilverkstaden. Oftast blir resultatet lika gott som att du köper nya.

Glöm inte heller att en felaktig ljusinställning kan resultera i att du får en anmärkning på bilbesiktningen. Kostnaden för en ljusservice är inte beroende av vilken bilmodell du kör. Du får ett fast pris av din verkstad som vanligtvis ligger mellan 250 – 500 kr. I priset ingår dock inte eventuella reparationer.

En överblick av de verkstäder i ditt närområde som kan hjälpa dig med att kontrollera ditt ljussystem hittar du här.