Vad betyder bilens varningslampor?

Bilens varningslampor-vad betyder de?

De flesta bilägare har varit med om att någon av bilens varningslampor helt plötsligt tänts på instrumentpanelen utan att man direkt känner igen symbolen eller vet hur man ska agera. Här listar vi många av de varningslampor som finns, förklarar vad de betyder och hur man ska hantera situationen. 

Om en av bilens varningslampor tänds betyder det att någon del av bilen har begränsad eller helt utebliven funktion. Vilken färg varningslampan har spelar också stor roll. Huvudregeln är att:

  • En orange eller gul lampa innebär att det trots ett eventuellt problem är okej att köra vidare en begränsad sträcka. Du bör ändå ta bilen till verkstaden så fort du kan för säkerhets skull.
  • Om det däremot lyser en röd lampa bör du omedelbart stanna på ett säkert ställe, dubbelkolla i instruktionsboken vad lampan innebär och vid behov ringa assistans för att kunna transportera bilen till en verkstad.
  • Lampor som lyser grönt eller blått är indikationer på att systemet är aktiverat, till exempel när man slår på bilens helljus eller farthållare.

Felkoder

För att ta reda på varför lampan tänts över huvud taget måste en mekaniker på verkstaden läsa av felkoderna i bilens dator. I felkoderna kan man se exakt när och hur många gånger lampan tändes. Den informationen är viktig eftersom försäkringsbolag kan hävda ”handhavandefel” eller att skadan är självförvållad om man som bilägare inte kört direkt till verkstaden när lampan tändes. Vill det sig riktigt illa kan man då bli tvungen att stå för hela reparationskostnaden själv.

Bilens varningslampor lyser

Varningslampor kan variera mellan olika bilmärken och årsmodeller men du hittar enkelt förklaringen till varje symbol i bilens instruktionsbok. Nedan följer de vanligaste (och viktigaste!) varningslamporna att ha koll på.

Motorlampan lyser

Motorlampan-lyser-lasingoo

Denna symbol, motorlampan betyder att det är något fel på motorn. Lyser lampan orange eller gult kan du  försiktigt åka vidare till närmaste verkstad för att få hjälp. Om varningslampan lyser rött bör du stanna bilen direkt och ringa på bärgningshjälp till verkstaden.

Läs också: Detta ska du göra om motorlampan lyser

Oljetryckslampan lyser

Oljetryckslampan-lyser-lasingoo

Antingen finns det för lite olja kvar eller så har motorn tappat oljetryck. Om du väljer att fortsätta köra när oljetryckslampan lyser kan motorn få allvarliga skador. Kontrollera oljenivån, starta sedan bilen igen i högst fem sekunder för att se om lampan slocknar. Om den inte slocknar bör du ringa efter vägassistans för att undvika kostsamma motorskador.

Läs också: Så gör du om bilens oljelampa lyser

Motortemperaturslampan lyser

Motortemperaturslampan-lyser-lasingooOm den här varningslampan tänds är temperaturen på kylarvätskan för hög, antingen på grund av för lite kylarvätska i systemet eller så har det blivit något fel på kylarfläkten eller vattenpumpen. Fortsätter du köra trots att motortemperaturslampan är tänd riskerar du stora skador på bilen. Istället bör du stanna bilen, vänta på att temperaturen sjunker och sedan fylla på med kylarvätska. Om lampan fortfarande lyser måste du transportera bilen till närmaste bilverkstad.

Laddningslampan lyser

Laddningslampan-lyser-lasingoo

Lyser den här symbolen betyder det att batteriet inte är tillräckligt laddat, vilket kan bero på att generatorremmen kan ha gått sönder. Ta bilen till en verkstad för att kontrollera elsystemet.

Däcktryck

Däcktryckslampan-lyser-lasingoo

Vissa nyare bilmodeller har ett system som kontrollerar lufttrycket i däcken. Om denna symbol tänds är lufttrycket för lågt eller så har något av däcken fått punktering. Stanna och fyll på luft på närmaste bensinstation. Kontakta en däckverkstad om du inte får ordning på lufttrycket.

Bromsindikator

Bromsindikatorlampan-lyser-lasingoo

Om den här lampan tänds är det något som är fel på bromssystemet. Antingen är det för lite bromsvätska eller så är någon av bromsarna ur funktion. Ta bilen till närmsta bilverkstad för kontroll. Jämför verkstäder vid bokning av bromsbyte.

Bromsbeläggslampan lyser

Bromsbeläggslampan-lyser-lasingoo

Tänds den här lampan har en elektrisk sensor vid bilens bromsar gett en signal om att bromsbeläggen är slitna och behöver bytas. Gör det så fort som möjligt. Här kan du få hjälp att hitta en bilverkstad och få fast pris på bromsbyte.

Läs också: Kontrollera dina bromsbelägg

ABS varningslampan lyserABS varningslampan-lyser-lasingoo

Fortsätter denna lampa lysa under körning, är det något fel på ABS-systemet som ser till att bilens hjul inte blockeras vid en kraftig inbromsning. För säkerhets skull bör du ta bilen till verkstaden för kontroll.

Läs också: 8 saker att tänka på när du ska reparera bilen

Antisladd-systemet

antisladd systemet-lampan-lyser-lasingoo

Den här lampan blinkar när bilens anti-sladdsystem försöker stabilisera körningen och motverka att bilen får sladd. Det är egentligen inget farligt, men sänk hastigheten och kör försiktigt vid halt underlag.

Servicelampa

Servicelampan-lyser-lasingoo

Vissa moderna bilar har inte fasta serviceintervaller, utan ska istället servas när bilens dator har registrerat att det är dags. Symbolen betyder alltså helt enkelt att det är dags att serva bilen.

 

[maxbutton id=”3″ ]

Säkerhetsbälte

Säkerhetsbälteslampan-lyser-lasingoo

Moderna bilar känner automatiskt av vilka säten som en passagerare sitter på. Lampan tänds om det är en passagerare som inte satt fast sig. Om alla passagerare är fastspända släcks lampan.

Airbaglampan lyser

airbaglampan-lyser-lasingoo

Om airbaglampan lyser betyder det att det uppstått något fel på bilens körsensorer, krockkudden eller tillhörande elkablar. Det kan innebära att krockkudden inte kommer lösa ut sig vid en krock. Ta bilen till en verkstad och låt en mekaniker göra en noggrann felsökning.

Parkeringsbroms

Parkeringsbromslampan-lyser-lasingoo

Om parkeringsbroms-lampan lyser har du antagligen glömt att släppa på handbromsen. Lyser lampan trots att du har släppt handbromsen kan det antingen vara så att den har fastnat eller att det saknas bromsvätska.

Dieselpartikelfilter

Dieselpartikelfilter-lampan-lyser-lasingoo

Denna symbol varnar för att det partikelfilter som fångar upp utsläpp på en dieselbil är på väg att bli igensatt. Vanligtvis rensar bilen sig själv när motorn kommit upp i högre temperatur, men titta efter i instruktionsboken vad som är lämpligt för just din bilmodell. Känner du dig osäker bör du vända dig till närmsta verkstad.

Spolarvätska

Denna symbol tänds när det dags att fylla på med spolarvätska.

Bränsle

När denna symbol börjar lysa betyder det att bränslenivån är låg och att det är dags att tanka.

Dimljus

Den här symbolen lyser när dimljuset är aktiverat.  Dimljuset får bara användas om det är dimma eller kraftigt snöfall där sikten är dålig. Slå av dimljuset så slocknar lampan.

Helljus

Symbolen visar att bilens helljus är aktiverade. Stäng av helljusen så fort du får mötande trafik eller kommer för nära en annan bil som ligger framför för att undvika bländning.

Farthållare

Symbolen visar att farthållaren är aktiverad.

 

Behöver du hjälp av en kunnig mekaniker? Jämför verkstäder på Lasingoo.