Vad är ett bromsbyte och vad innebär det?

Det finns få saker som är lika viktiga som att bilens bromsar fungerar som de ska. I Sverige måste alla motorfordon enligt lag ha två olika bromssystem, parkeringsbroms och färdbroms — den ena för när bilen står stilla och den andra används när bilen är i rörelse. Här nedan reder vi ut begreppen och försöker göra detta komplicerade ämne något mer lättförståeligt.

Så fungerar bromsarna

När du trampar på bromspedalen förs kraften över till bromsarna som med hjälp av en bromsvätska trycker mot bromsarnas olika beståndsdelar för att få bilen att stanna eller sakta ned. Dessa delar utsätts för slitage och rostangrepp vilket betyder att de behöver bytas ut då och då. Att byta ut en eller flera delar i bromssystemet kallas för bromsbyte.

De vanligaste bromssystemen är att ha ett hydrauliskt och ett mekaniskt system. I personbilar används det mekaniska systemet till handbromsen och det hydrauliska systemet till färdbromsen. Systemen är mycket komplicerade och består bland annat av bromsvätska, stag, bromsbelägg, bromsslang och bromsskiva.

Kontrollera dina bromsbelägg

En av de viktigaste delarna i bromssystemet är bromsbeläggen. Dessa består av slitmaterial och måste bytas ut med jämna mellanrum. Precis som med mönsterdjup på däcken är det enkelt att besiktiga bromsbeläggen enbart genom att använda ögonen. När det endast finns 3 millimeter av beläggen bör du byta ut dem. Om beläggen slits ut helt utsätter du dig och andra trafikanter för livsfara.

Vissa delar av bromssystemet slits varje gång man bromsar och det är därför inte ovanligt att dessa behöver bytas ut ofta. Hur pass ofta beror på dig som förare och ditt sätt att bromsa. När du lämnar in din bil på service eller besiktning kontrolleras alltid bromsfunktionen och verkstaden kommer att säga till när det är dags att byta bromsar.

Vad kostar ett bromsbyte?

Priset för ett bromsbyte kan variera beroende på vilken eller vilka delar av bromssystemet som behöver repareras eller bytas. På Lasingoo får du en överblick av vad ett bromsbyte kostar bara genom att ange din bils registreringsnummer och miltal.