Detta ska du göra om motorlampan lyser

Vad betyder det när motorlampan lyser?

Om motorlampan lyser på instrumentpanelen betyder det att något är fel på motorn. Den har tänts med antingen ett orange eller rött ljus — vid orange ljus kan du köra bilen till verkstaden där en mekaniker kan felsöka och hitta problemet via bilens dator. Om symbolen däremot lyser rött måste du omedelbart stanna bilen på en säker plats och ringa assistans.

Att en varningslampa tänds kan bero på flera olika saker och behöver inte nödvändigtvis innebära ett allvarligt fel, men att fortsätta köra trots en tänd varningslampa kommer till slut bli både dyrt och farligt. Nedan följer några tips på vad du ska göra när din motorlampa lyser.

Motorlampan lyser men bilen känns som vanligt

Om lampan tänds och fortsätter lysa under körning utan att du märker av någon skillnad i bilens prestanda kan det bero på fel i avgasreningssystemet. Då kommer bilen fortfarande gå att köra men med en hög risk för att bilen dör eller inte går att starta igen. Stanna till och titta i bilens instruktionsbok men för säkerhets skull bör du försöka ta bilen till en verkstad så snabbt som möjligt.

Läs också: 8 saker att tänka på när du ska reparera bilen

Motorlampan lyser och det känns som att det är något fel med bilen

Känner du av att bilen beter sig märkligt och låter konstigt? Lyser dessutom motorvarningslampan? Då är det med stor sannolikhet ett allvarligt problem med avgasreningen eller motorstyrningen och i en sådan situation bör bilen inte köras över huvud taget. Risken är bland annat att katalysatorn blir överhettad och i värsta fall kan bilen börja brinna. Stanna så fort som möjligt på en säker plats och ring efter bärgningshjälp.

Motorlampan lyser rött

Stanna bilen direkt och ring Assistancekåren på 020-912 912.

För att ta reda på varför lampan tänts från första början måste en mekaniker på verkstaden läsa av felkoderna i bilens dator. Vid komplicerade fel, som faktiskt blir allt vanligare i mer tekniskt avancerade bilar, kan felsökningskostnaden sticka iväg. Många verkstäder arbetar därför med stegvis felsökning, för att du som bilägare ska kunna bedöma kostnaden längs arbetets gång. Här kan du boka en felsökning till fast pris på en verkstad nära dig.

 

[maxbutton id=”3″ url=”https://www.lasingoo.se/felsokning” text=”Boka felsökning” ]