Så gör du om bilens oljelampa lyser

Din oljelampa lyser - stanna bilen och stäng av motorn.

Om din oljelampa lyser under körning måste du stanna bilen och stänga av motorn omedelbart, annars finns det en stor risk att hela motorn skär ihop. I vissa fall räcker det med att fylla på motorolja, men om oljetryckslampan fortfarande lyser måste en professionell mekaniker åtgärda felet.

Motoroljans funktion

Motorolja fungerar ungefär som blodet i våra kroppar; den smörjer, rensar och kyler motorn invändigt. Därför är oljelampan en av de allra viktigaste varningslamporna att ha lite extra koll på eftersom man annars riskerar väldigt kostsamma skador. Alla bilar har en varningslampa för oljetryck och på äldre bilar kan det hända att den blinkar till precis när motorn startar, men det är helt ofarligt och beror på att oljetrycket håller på att byggas upp till rätt nivå.

 

[maxbutton id=”3″ url=”https://www.lasingoo.se/oljebyte” text=”Boka oljebyte” ]

Din oljelampa lyser, vidta omedelbar åtgärd

Om lampan däremot inte slocknar efter några sekunder eller om den tänds igen under körning är oljetrycket i motorn för lågt – och det kan få förödande konsekvenser. Lägg växeln i friläge, rulla in till sidan och slå av motorn på en gång. Oftast har oljenivån sjunkit så pass mycket att pumpen har börjat dra i sig luft istället, men om du har motorolja i bilen kan du prova att fylla på själv. Vänta några minuter tills motorn svalnat något, fyll på motorolja och starta sedan motorn i högst fem sekunder. Om oljelampan slocknar klarar du dig i alla fall till närmsta mack eller verkstad, men om den inte slocknar måste du ringa en bärgare.

Undvik motorhaveri

Skulle man köra vidare, trots att oljelampan lyser, kommer motorns smörjning att försämras kraftigt och i värsta fall kan hela motorn haverera. Som lök på laxen kan bilägare som kör vidare med lysande varningslampor bli anklagade för ett ”handhavandefel”, vilket om det går riktigt illa innebär att man får stå för hela reparationsskadan själv.

Läs också: Detta ska du göra om motorlampan lyser

På de flesta nya bilar finns det även en givare för oljenivån som tidigt säger till när det börjar bli dags att fylla på motorolja. Om bilen inte har en sådan givare är det enda sättet att kontrollera oljenivån genom att regelbundet mäta av nivån med oljestickan. Se då till att bilen står plant och att nivån är någon stans mellan märkena för max och minimum. Vilken motorolja som är bäst för din bil läser du dig till i instruktionsboken.

Bilens oljelampa lyser fastän det finns tillräckligt med olja

Många bilägare uppger att bilens oljelampa lyser även fast det finns olja. Det beror oftast på att man kontrollerar oljenivån direkt efter att motorn stängts av och då har oljan inte hunnit rinna tillbaka ordentligt, vilket gör att nivån fortfarande verkar vara för låg. Efter några timmar borde lampan ha slocknat och i annat fall bör man kontakta sin verkstad.

Behöver du hjälp med att komma fram till vad som är fel med bilen kan du vända dig till en verkstad och låta en mekaniker genomföra en felsökning. Här kan du boka en felsökning till fast pris på en verkstad nära dig.

 

[maxbutton id=”3″ url=”https://www.lasingoo.se/felsokning” text=”Boka felsökning” ]