Hitta din bästa bilverkstad

I samband med att vi utnämner Sveriges bästa verkstäder vill vi beskriva lite kort om vad som kännetecknar en bra verkstad, hur du väljer bilverkstad och förbereder dig för nästa verkstadsbesök.

Vad gör en bra bilverkstad?

En bra bilverkstad utför verkstadstjänsterna på ett sätt som ger en positiv kundupplevelse samtidigt som fordonet bearbetas på ett professionellt sätt och i enlighet med branschstandarder.

Här är några kriterier som anses viktiga för en bra bilverkstad.

 • Lagar och regler
  En bra verkstad följer lagar och branschstandarder för att säkerställa att reparationer och service utförs på riktigt sätt.
 • Erfarenhet och kompetens
  Personalen är erfaren och välutbildad i att hantera olika typer av reparationer och underhållsuppgifter.
 • Kvalitet på arbete
  Arbetet genomförs noggrant och de reservdelar som används håller hög kvalitet samt följer tillverkarens rekommendationer och riktlinjer.

 • Kundservice
  En vänlig och professionell kundservice är avgörande med tydlig kommunikation om reparationer, kostnader och tidsramar. Lyhördhet gentemot kundens behov och frågor är också viktigt.
 • Transparens och kommunikation
  En bra verkstad informerar tydligt om vilka reparationer eller underhåll som behöver göras och varför. De är öppna för att svara på kundens frågor och ge detaljerad information om arbetsprocessen.
 • Värde för pengarna
  Priset bör vara rimligt och i linje med den service och kvalitet som erbjuds. En bra verkstad ger transparenta och konkurrenskraftiga priser.
 • Tidsramar och punktlighet
  Att hålla tidsramarna är viktigt för att minimera besväret för kunden. En bra verkstad strävar efter att slutföra arbetet i tid och informerar om eventuella förseningar.

 • Teknisk utrustning
  En modern och välutrustad verkstad har de verktyg och maskiner som krävs för att hantera olika bilmodeller och teknologier.
 • Garantier och garantier
  En pålitlig verkstad erbjuder garantier på utfört arbete och de reservdelar som används.

Hur ska jag välja en bra bilverkstad för mig?

Här kommer några råd till hur du väljer en bra bilverkstad.

Använd tjänsten Lasingoo

Med tjänsten Lasingoo, www.lasingoo.se kan du söka bilverkstäder från Sveriges största verkstadskedjor. Du får snabbt och enkelt en översikt över de bilverkstäder som finns i ditt närområde samt fast prisförslag på de vanligaste verkstadstjänsterna som gäller din bil.

Det här kan du göra på Lasingoo

 • Se verkstadens recensioner
  Läs recensioner och betyg som andra kunder givit efter besök till verkstaden. Det ger dig en uppfattning om andras erfarenheter med olika verkstäder. Tänk på att enstaka negativa recensioner inte nödvändigtvis betyder att en verkstad är dålig, men om det finns ett mönster av negativa åsikter bör du vara försiktig.

 • Be om kostnadsuppskattningar
  Innan du bestämmer dig får du till de flesta tjänsterna ett fast pris. När verkstaden inte kan ge fast pris ber du enkelt om en kostnadsuppskattning för den service eller reparation du behöver. Tack vare att många verkstäder finns i Lasingoos tjänst får du snabbt en uppfattning om kostnader vilket hjälper dig att jämföra priser.

 • Besök verkstaden
  Om du har tid och möjlighet kanske du kan göra personlig bedömning genom att besöka verkstaden. Titta på faciliteterna, prata med personalen och se om de ger dig förtroende. En ren och välskött verkstad är oftast ett gott tecken.

Vilka faktorer är viktiga i bedömning av en bra bilverkstad?

Att bedöma en bra bilverkstad innebär att titta på flera faktorer för att säkerställa att verkstaden uppfyller dina behov och förväntningar. Genom att utvärdera dessa faktorer kommer du att kunna göra en informerad bedömning och välja en bilverkstad som uppfyller dina behov och förväntningar. Här är några viktiga faktorer att överväga.


 • Erfarenhet och kompetens
  Bedöm verkstadens och personalens erfarenhet och kompetens för olika bilmärken.

 • Certifieringar och licenser
  Kontrollera om verkstaden och dess tekniker har nödvändiga certifieringar och licenser.

 • Kundservice
  Observera hur personalen interagerar med dig beträffande lyhördhet och tydlighet med information.

 • Teknisk utrustning och faciliteter
  En modern och välutrustad verkstad är bättre rustad för att hantera olika typer av reparationer och underhåll.

 • Följ lagar och regler
  Säkerställ att verkstaden följer lokala lagar och branschstandarder för att säkerställa en säker och laglig service.

 • Transparens och kommunikation
  En bra verkstad ska vara transparent om vilka reparationer som behövs och varför.

 • Värde för pengarna
  Jämför priser och överväg kvaliteten på det arbete och de tjänster som erbjuds.
 • Tidsramar och tillgänglighet
  Fråga om tidsramarna för reparationer och service.
 • Garantier
  Kontrollera om verkstaden erbjuder garantier på både arbete och reservdelar.
 • Rekommendationer och recensioner
  Ta reda på vad tidigare kunder säger genom att läsa recensioner online.

Tänk på det här innan du lämnar in min bil till verkstaden

Att förbereda och tänka på några viktiga saker innan du lämnar in din bil till verkstaden gör upplevelsen smidig. Här är några tips.


Beskriv tydligt problem med bilen
Förbered en tydlig beskrivning av problemet eller de symptom som du har märkt. Ju mer information du kan ge, desto lättare blir det för verkstaden att diagnostisera och reparera felen.

Dokumentera eventuella ljud eller rörelser
Om möjligt, försök att dokumentera eventuella ljud eller rörelser som din bil gör. Det kan hjälpa verkstaden att snabbare identifiera och åtgärda problemet.

Presentera bilens servicehistorik
Om du har följt ett regelbundet underhållsschema, ta med eller informera verkstaden om bilens servicehistorik. Låt serviceboken ligga i handskfacket och tillsammans med fakturor och underlag från tidigare verkstadsbesök och reparationer. Det hjälper mekanikerna att identifiera områden som kan kräva extra uppmärksamhet.

Pris och godkännande av reparationer
Sätt en budget för reparationerna och informera verkstaden om detta. Diskutera eventuella extra kostnader innan arbetet påbörjas och be om en uppskattning. Var tydlig med att kräva godkännande innan verkstaden genomför eventuella extra reparationer eller byten av reservdelar.

Förstå garantier och ansvar
Om din bil fortfarande täcks av garantin, var noga med att förstå garantivillkoren och se till att verkstaden är auktoriserad av tillverkaren för att utföra garantireparationer.

Lämna kontaktinformation
Ge verkstaden korrekt kontaktinformation så att de kan nå dig om det skulle uppstå frågor eller om de behöver ditt godkännande för ytterligare arbete.

Planera för transport
Tänk på hur du tar dig till och från verkstaden när din bil lämnas. Om din bil behöver stanna på verkstaden under en längre tid, behöver du planera för alternativa transportsätt.