Det är långt ifrån alla bilverkstäder som tar sig an att serva husbilar och lätta lastbilar. Kanske för att det ställs vissa krav för att kunna genomföra arbetet, som många bilverkstäder inte når upp till.
En husbil är en bodelskropp byggd på chassin från olika biltillverkare. De baseras på personbilsplattformar, lätta lastbilsplattformar eller specialiserade chassin som är konstruerade just för husbilar. Fordonen är vanligtvis ca 3,5 meter som högst och reglerna för olika klasser av husbilar varierar.
En lätt lastbil väger max 3,5 ton, får köras på vanligt B-körkort och är vanligtvis designad för kommersiella syften, som att transportera gods eller som olika typer av arbetsfordon.
Vissa husbilar och lätta lastbilar kan ha samma motor, särskilt eftersom de oftast är baserade på samma chassiplattform och/eller tillverkas av samma bilmärke.
Service och reparation husbilar
Branschorganisationen Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tillsammans med Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund skapat kvalitetscertifieringen Certifierad Verkstad. Det är en standard som ställer krav på kvalitet, miljö, brandskydd, verkstadsarbetarnas kompetensutveckling och att verkstaden följer de lagar och föreskrifter som krävs inom motorbranschen. En verkstad som genomgått certifieringsprocessen med goda meriter kan kalla sig för just Certifierad Verkstad, vilket skapar trygghet för dig som husbilsägare. De som inte äger, men istället hyr husbil kan tryggt förlita sig på att husbilsflottan årligen servas enligt gällande regler. Håll utkik efter certifieringen när du väljer verkstad för service av husbil.
Serva husbilens bodel
Husbilar är ju hus (eller ja, etta-med-kokvrå) på hjul där själva bodelen också behöver ses över med jämna mellanrum. Här är det helt andra funktioner som ska kontrolleras som kräver ytterligare kompetens av serviceteknikern än det som krävs för att serva själva fordonet.
Här behövs en superhjälte med tummen på rätt ställe som förstår sig på bland annat VVS-system, elsystem, vattensystem, gasanläggningar och kylskåp. Och så de kanske lite enklare sakerna, som att kontrollera och ibland reparera skåp och lådor, lister, takluckor och fönster. Många gånger skiljer sig det mellan verkstäder som servar fordonet och bodelen av en husbil.
Eftersom service för husbilens bodel och husvagnar har mycket gemensamt erbjuder många verkstäder service för båda dessa semesterfirare under samma tak.
Service och reparation lätta lastbilar
Lätta lastbilar och husbilar kräver precis som personbilar regelbunden service och underhåll för att säkerställa god trafiksäkerhet och måna om lång livslängd.
Att genomföra service på personbil, lätt lastbil eller husbil innebär generellt sett liknande steg och principer, men det finns några viktiga skillnader att ta hänsyn till på grund av olika krav och användningsområden för fordonstyperna.
God säkerhet för mekaniker som servar lätta lastbilar
Storleken har betydelse när det kommer till var en lätt lastbil eller husbil ska servas. Och med storleken krävs extra ordning på arbetsmiljö och säkerhet för verkstadens medarbetare.
Tillräckligt utrymme
En bra grej är ju att fordonet överhuvudtaget går att köra in i (verkstadens takhöjd) verkstadslokalen och att den får plats utan att verkstadens kunder och medarbetare behöver dra in magen när bilen passeras. Verkstaden ska ha ordentligt med utrymme runt fordonet för att en mekaniker ska kunna komma åt alla delar som behöver service eller reparation. En enkel sak för att maximera säkerheten för både mekaniker och fordon.
Lyftsystem
Ett måste för en verkstad som servar lätta lastbilar och husbilar är lämpliga lyftsystem som kan hantera vikten och storleken på fordonet. Det inkluderar golvlyft, skyltlyft eller andra specialiserade lyftsystem som kan lyfta fordonen säkert för att service, underhåll och reparationer ska kunna utföras under fordonet.
Takhöjd
Takhöjden är viktig. Det bör finnas tillräckligt med utrymme för att
- mekanikerna inte ska riskera att kollidera med taket eller andra hinder när de arbetar ovanpå fordonet
- kunna lyfta fordonet säkert och effektivt.
Kunskap, kompetens och erfarenheter hos mekanikerna
Med drivlina, användningsområde och utrustning för husbilar och lätta lastbilar följer flera kontroll- och servicepunkter och reparationsbehov. En självklarhet, ändå väl värd att nämna är att kompetensen hos din servicetekniker skiljer sig åt från den som krävs i en renodlad bilverkstad.
Service av lastutrymme lätt lastbil
Lätta lastbilar används ofta för arbete och transport, vilket kan inkludera specialutrustning eller tillbehör som hydrauliska lyftsystem, lastflak och dragkrokar. Vid service måste dessa komponenter kontrolleras och underhållas korrekt, något som en bilverkstad som endast servar personbilar aldrig behöver tänka på.
Drivlinor
Drivlinan på lätta lastbilar och husbilar jämfört med dem på personbilar kan skilja sig på flera sätt. På större fordon krävs större och mer kraftfulla motorer, starkare växellådor, kopplingssystem, hjulupphängning och fjädring och mer robusta bromssystem som givetvis behöver exempelvis hjulinställning eller liknande. Detta påverkar arbetet och ställer krav på ytterligare kunskap och erfarenheter än den som finns i en bilverkstad.
Belastning och användning
Lätta lastbilar bär tungt och utsättas för mer påfrestningar än personbilar. Det kan påverka komponenternas livslängd och kräva mer frekvent och noggrann service.