Köpa nya däck – vad ska man tänka på?

Köpa nya däck - vad behöver du tänka på?

Att köpa nya däck kan verka som en onödigt dyr och tråkig utgift, men är i själva verket är det en livsviktig investering i säkerhet. Här tittar vi närmare på hur man kan tänka när det är dags att köpa nya däck till bilen – vad ska man leta efter, hur vet man vilka däck man ska ha och hur funkar det att köpa nya däck på nätet?

Idag är det inte ovanligt att däcken innehåller upp till 200 olika råmaterial och är tillverkade med komplicerade stålbandsuppsättningar och datadesignade däckmönster. Det mest grundläggande att tänka på är att däcken har rätt dimensioner för att passa bilen.

Hur vet man vilka däck som passar?

För att ta reda på vilka däck som passar till din bil behöver du bara kolla i bilens instruktionsbok eller på däcken som redan sitter på bilen. Siffrorna och bokstäverna som står på däcken kanske ser helt obegripliga ut vid första anblick men de berättar om däckets bredd, höjd och storlek. För vanliga personbilar kan det till exempel stå 195/55 R 16, där 195 står för däckets bredd i millimeter, 55 är förhållandet mellan däckets höjd och bredd i procent, R syftar till däckets konstruktionstyp – i det här fallet radial, och siffran 16 står för fälgens diameter i tum. Utöver dessa siffror står det också vad däcket har för hastighetskod och belastningsindex.

 

Köpa nya däck? Lär dig betydelsen av däckets dimensioner

 

Hittar du inte märkningen kan du titta i bilens registreringsbevis där det alltid står vilka däck bilen registrerades med. Om du inte har kvar varken registreringsbeviset eller dina gamla däck finns det flera tjänster på nätet där du bara behöver skriva in bilens registreringsnummer för att göra en sökning på vilka däckdimensioner som passar din bil.

Läs också: Byta till vinterdäck – däcktips för vintern

Vad ska man titta efter?

Vilka däck du sedan väljer kokar ofta ner till en fråga om känsla och i vilket väglag du kör mest, men det finns ett par egenskaper som kan vara bra att ha i åtanke för att bilen ska prestera så bra som möjligt.

Greppförmåga – En av däckens viktigaste funktion är såklart att ge bilen bra grepp på alla underlag. Leta efter bokstaven A på däcken, det innebär bra grepp på vått underlag.

Ekonomisk – Leta efter däck som har bra ekonomiska egenskaper, det vill säga ett däck som är slitstarka och som hjälper till att hålla nere bränsleförbrukningen.

Läs också: Dubbdäck eller dubbfria däck i vinter?

Köpa nya däck och fälgar online

För de allra flesta av oss har digitaliseringen bland annat lett till att vi flyttat en stor del av vår shopping till nätet istället för att handla i fysiska butiker. Det är ofta både smidigare och billigare, men hur funkar det om man vill köpa bildäck online?

Fler och fler bilägare börjar få upp ögonen för att även köpa nya däck och fälgar via internet, främst tack vare att priserna ofta är lägre samtidigt som utbudet är större. För de vanligaste däcktyperna finns hundratals olika alternativ som gör det möjligt för dig att hitta precis rätt däck för dig och din bil.

Om den stora mängden alternativ snarare förvirrar än förenklar så är en bra rekommendation att läsa vår sammanställning av biltidningarnas årliga vinterdäckstest.

I den här artikeln fokuserar vi på däck, men om fälgar kan man helt kort nämna att de görs i antingen aluminium, plåt eller stål. Stålfälgar är lite billigare och brukar ingå i standardutrustningen av nya bilar. De slits snabbare än aluminium och ser ofta lite tråkigare ut. Aluminiumfälgar är lättare att hålla rena, ser ofta snyggare ut och med hjälp av en navring passar fälgarna till fler bilmodeller än stålfälgar.

Beställer man nya däck från en etablerad onlinebutik får man ofta lika bra service som på en vanlig däckfirma. När det kommer till däckmontering finns möjligheten att beställa däcken direkt till en lokal däckverkstad så att man kan få professionell hjälp.

Bäst pris när du ska köpa nya däck

Genom att köpa däck online är det inte ovanligt att man kan spara mellan 20-40% på själva däcken, men det är samtidigt viktigt att komma ihåg fraktkostnad och kostnad för montering hos verkstaden, om du inte monterar själv. Ett tips är att hålla utkik efter rabatter och säsongserbjudanden för att kunna göra en så bra affär som möjligt. Ofta kan det vara smart att köpa nya sommardäck när sommaren börjar ta slut för att få ett bra pris, men se till ta reda på när däcket är tillverkat och hur det har förvarats. Det går bra att köpa däck som är tillverkade 1-2 år tillbaka i tiden, om de förvarats på rätt sätt åldras de inte förrän de börjar användas. VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut har gjort studier som visar att upp till 5 år gamla däck har samma egenskaper som helt nya däck, om de lagrats enligt leverantörens instruktioner.

Köpa nya däck direkt från verkstaden

Om däckköpet fortfarande känns som en djungel går det att få mer personlig hjälp. Många däck- och  bilverkstäder erbjuder nämligen möjligheten att köpa däcken direkt från verkstaden. Berätta för mekanikern hur och var du brukar köra så får du rekommendationer om vilket däck som passar bäst för just dig och din bil.

Om du ska köpa nya däck till en fyrhjulsdriven bil är det bra att byta alla däck samtidigt för alla däck ska ha samma däckmönster och mönsterdjup. Det finns inget lagkrav på att byta alla samtidigt men om man inte gör det kommer däcken få olika slitningar. Det betyder att däcken till slut får olika storlek, vilket kan leda till att hela fyrhjulsdriftsystemet skadas och kräver reparation.

Håller dina däck en säsong till? Då behöver du bara ett däckbyte. Jämför verkstäder och boka däckbyte till fast pris på Lasingoo.