Byta till vinterdäck – däcktips för vintern

Dags att byta till vinterdäck

När första snön kommer och många bilägare vill byta till vinterdäck blir det snabbt trångt hos bil- och däckverkstäderna. I den här artikeln ger vi dig tips på några saker att tänka på vid däckbyte.

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Se till att få dina vinterdäck monterade när det fortfarande är barmark. Däcket mår bara bra av att få några mil på asfalt för att ”gnuggas” igång. Man kan jämföra med ett suddgummi som man hittar i en skrivbordslåda; de första tagen över papperet har ingen effekt men när man fått fart på gummimolekylerna börjar det bita.

Ska du välja dubbfritt eller dubbade däck? Det beror på hur var och när du kör. Läs också: Dags att byta till vinterdäck. Ska man ha dubbdäck eller dubbfria däck?

Jämför verkstäder när du ska byta till vinterdäck.

Köpa nya dubbdäck

Ska du investera i nya dubbdäck? Se till att köra in dem noga för att minimera dubbsläpp. Man brukar säga ca 50 – 100 mil i lugnt tempo är tillräckligt. Det är inga problem att hålla motorvägstempo men det som är viktigt är att man tar det försiktigt upp till 110-120 km/h. Detsamma gäller förstås omvänt också så en planerad körning är ju att rekommendera.

Däckmontering

Oavsett om du får dina däck monterade på en verkstad eller om du gör det själv är det viktigt att efterdra hjulbultarna. När du kört ca 5 – 10 mil bör du gå över bultarna eller muttrarna med ett fälgkors eller bäst av allt en momentnyckel. Om du har en momentnyckel, dra bultarna till ca 12 – 13 kg (vridmoment). Det här tipset är faktiskt aktuellt även när du lämnat din bil på bilservice och verkstaden har demonterat hjulen. Fråga när du hämtar bilen efter att du servat den om hjulen varit av så vet du vad du ska göra.

Rotationsriktning

Du som monterar hjulen själv, ha koll på om hjulen har rotationsriktning så du sätter däcken på rätt position. Rotationsriktning betyder att däcket är tillverkat för att rulla i en viss riktning. Du vill montera däcket i dess avsedda rotationsriktning för att du ska få nytta av däckets tänkta egenskaper.

Montera däcken i rätt rotationsriktning

Om däcket är avsett för en viss riktning finns en pil på däckets sida. Pilen ska peka åt det håll som hjulet roterar när du kör i bilens färdriktning.

Bästa däcken bak

Kolla mönsterdjupet på dina vinterdäck. Det ska enligt lag vara minst 3 mm, men en generell rekommendation är att byta till nya vinterdäck redan vid 5 mm. De bästa däcken, alltså de med djupast mönster kvar ska alltid monteras bak. Detta för att bilen är lättare i bak och den blir ännu lättare när du bromsar. Då behöver vi ha extra bra väggrepp bak.

När du fått på vinterhjulen är det en bra idé att tvätta av sommarhjulen så de är rena till nästa säsong. Glöm inte att syna däcken efter ev skador och kolla naturligtvis mönsterdjupet. Är det dags för nya?

Läs också: Då är det bästa att byta till vinterdäck

Kolla lufttrycket mer i början av vinterdäckssäsongen

Kolla luften i däcken ofta i början av vintersäsongen. Ofta har vi ganska stora temperaturskillnader som påverkar lufttrycket negativt. Det är ingen dum idé att lägga i några hekto för mycket mot det rekommenderade lufttrycket under vintersäsongen.

Vad kostar ett däckbyte? Jämför verkstäder och få pris på däckskifte.

Vinterhjul är en investering i säkerhet! Hur skyddar du din investering? Låsbultar är en bra idé som försvårar jobbet för tjuven!