Då är det bäst att byta till vinterdäck

Byt till vinterdäck i god tid och kör säkert när första snön faller

Senast den 1 december måste sommardäcken vara utbytta om vinterväglag råder, men många bilägare väntar in i det sista med att byta till vinterdäck. Det gör att det lätt kan bli långa köer på verkstaden när många kommer samtidigt. För att förenkla för dig som bilägare har vi sammanställt statistik som visar vilka veckor du ska sikta på och vilka veckor du bör undvika att besöka däckverkstaden.

Så säger lagen

Bestämmelserna kring vinter- och sommardäck kan vara förvirrande då de alltid kommer med brasklappen ”om vinterväglag råder”. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Lagen om vinterdäck gäller alla fordon. Däcken kan vara dubbade eller dubbfria och ska vara särskilt framtagna för vinterkörning. 

Vinterdäck måste användas från den 1 december till den 31 mars om vinterväglag råder. Det är tillåtet att köra på vinterdäck redan från den 1 oktober till och med 15 april, och det gäller även dubbdäck. 

Att byta till vinterdäck i tid

När väderomslaget närmar sig är det högtryck på landets bilverkstäder. Många bilägare väntar in i det sista med hjulskiftet och här kan du spara gott om tid genom att planera ditt däckbyte.

Läs också: Gör bilen redo för vintern

Vissa däckverkstäder tar emot uppemot 50 bilar på en dag och har därför svårt att överhuvudtaget ta in drop-in kunder under den mest hektiska perioden. Trots att flera verkstäder tar in extra personal från bemanningsföretag för att hinna med när det är som mest jobb kan det lätt bli långa köer och väntetider på flera timmar.

Kör säkert när första snön faller

När första snön väl kommer vill du inte att däckbytet ska stå kvar på att-göra-listan. För att försäkra dig om att din bil är säker att köra när överraskningen kommer gör du klokt i att ligga steget före. Från den 1 oktober är det alltså tillåtet att köra på vinterdäck i Sverige. Passa på att byta i god tid.

Så undviker du köerna hos bilverkstaden

Det enklaste sättet att undvika köer på verkstaden kring den 1 december eller när den första snön kommer är förstås att planera in och boka tid för däckbytet innan bilverkstaden får som mest att göra. Det kan dock vara lättare sagt än gjort eftersom det varierar från år till år beroende på när första snön faller.

Genom vår statistik ser man i ovan tabell hur Lasingoos användare bytte till vinterdäck hösten 2017. Hela 44 procent av alla däckbyten som bokades via plattformen utfördes då under två veckor.

Om vi sprider ut hjulskiften över längre tid underlättar vi för verkstäderna, vi kör säkrare när första snön kommer och vi har några timmar i spargrisen som vi kan spendera på något roligare än att vänta på vår tur.  

Kör säkert och undvik köer! Jämför bil- och däckverkstäder i ditt område och boka däckservice enkelt online på lasingoo.se.