Elbil – kostnader för att köpa elbil och äga elbil

vad kostar det ätt köpa elbil?

Går du i bilköpartankar? Blir det en laddhybrid den här gången eller funderar du kanske till och med på en elbil? Hur förbereder du dig inför att köpa elbil och är det något som passar dig?

Laddbara fordon blir allt vanligare i vårt samhälle. Av de fordon som nyregistrerades i Sverige i januari var 30% rena elbilar eller laddhybrider. Infrastrukturen för laddning byggs ut och samhället förbereder sig för att mer och mer gå över till laddbara fordon.

Vi har i den här artikeln pratat med Jens Hagman som doktorerar på fordonsutvecklingen inom elektrifiering på KTH. Han hjälper oss att bena ut vilka frågor man bör ställa sig när det kommer till att köpa och äga elbil.

Köpa och köra elbil, vad innebär det i din vardag?

Elbilar kräver ett nytt beteende när det kommer till påfyllnad av energi (ladda istället för att tanka) och på samma sätt krävs en ny syn på hur du som konsument ska tänka på bilens ekonomi. 

Börja med att fundera över hur dina möjligheter till att ladda ett eldrivet fordon ser ut. Finns enkla möjligheter till laddning där du bor? Läs på om hur en elbil bör laddas och notera att olika biltillverkare kan ge olika rekommendationer. 

Köpa elbil, vad kostar det?

Att köpa elbil är erkänt dyrt, prisskillnaden mot t ex en bensinbil av samma modell kan vara över 100 000 kr. Det många inte är medvetna om är att elbilen ofta är betydligt billigare att äga. Inom forskningen och vid företagsbilköp pratar man ofta om totalkostnaden av att äga och köra en bil. Det vill säga vad kostar det om man lägger ihop alla kostnader under tiden du äger och brukar bilen, vilket huvudsakligen inkluderar värdeminskning, bränsle, försäkring, service, räntor och skatt.

Elbilens höga inköpspris påverkar främst värdeminskningen (i kr), räntekostnaden och till viss del försäkringskostnaden. Kostnad för bilservice, bränsle/el och skatter är i regel lägre för elbilar. Sammantaget kan elbilen faktiskt vara billigare i totalkostnad jämfört med en konventionell bil, trots ett högre inköpspris. Totalkostnaden är emellertid beroende på köparens unika förutsättningar (t ex körsträckor, vart man laddar och boendeort). Låt dig inte avskräckas för mycket av det högre priset, räkna på totalkostnaden först för att se om en elbil kan passa din plånbok.

Läs också: Så fungerar bilservice för elbilar

Andrahandsvärdet på en elbil

Hittills har andrahandsvärdet varit högt för elbilar, på grund av hög efterfrågan och lågt utbud. Detta har bland annat uppmärksammats av Teknikens Värld. Tänkbara förklaringar inkluderar hög efterfrågan från elbilslandet Norge och långa leveranstider på nya elbilar. ”Hur priserna på begagnade elbilar kommer att utvecklas på sikt är svårt att sia om” säger Jens Hagman.

En hel del pekar på att bilar som uppfyller de allt hårdare miljökrav som ställs kommer att vara fortsatt efterfrågade, elbilens låga driftskostnader kan också locka begagnatköparna. Snabb teknikutveckling och sjunkande priser på nya elbilar kan dock påverka elbilens andrahandsvärde negativt och det kan även finnas en osäkerhet för äldre elbilar utan kvarstående batterigaranti.

Hur ser bränslekostnaden ut jämfört med konventionella bilar? 

Kostnaden för att ladda din elbil beror på vart du laddar och på elförbrukning för just den bilen. Laddar du hemma och har en genomsnittsförbrukning på ca 2 kWh/mil landar milkostnaden på mellan 2 – 3 kr. Publik snabbladdning kan i värsta fall landa på över 10 kr i milkostnad, vilket är ungefär detsamma som för en konventionell bil.

Hur kan man maximera andrahandsvärdet på en elbil?

Att hålla ett högt värde på en elbil innebär i stora drag detsamma som hos en konventionell bil.

Läs också: Så maximerar du bilens andrahandsvärde

Som med alla bilar är värdet högre om bilen är i fint skick, dvs fin i lacken, ren och fräsch inredning. Elbilens få rörliga motordelar gör att risken är liten för mekaniska fel men om den är fullservad är det såklart ingen nackdel. Fokus hamnar dock ofta på batteriet och dess hälsa. Kvarvarande batterikapacitet (t ex 90 %) har säkerligen en påverkan på andrahandspriset. ”Jag har sett annonser för elbilar där säljaren påpekar att ”bilen har ej snabbladdats”, förmodligen med en förhoppning att detta ska höja priset” säger Jens.

Vad är viktigt att tänka på när jag köper en begagnad elbil?

Förutom det allmänna skicket är det viktigt att kolla upp kvarvarande batterikapacitet. På vissa elbilar är detta en enkel manöver, till exempel Nissan LEAF där det visas bredvid hastighets- och räckviddsmätaren i skärmen framför ratten.

Som köpare bör man också vara medveten om att en del Renault Zoe har sålts med batterihyra, dvs man hyr batteriet från Renault. Dessa bilar är ofta billiga begagnade och kan absolut vara ett vettigt alternativ för vissa köpare, var dock medveten om att du inte äger batteriet vid köp och att det tillkommer en obligatorisk batterihyra om 599 – 1199 kr i månaden.

Det är också bra att kontrollera vilka laddkablar som följer med, du kommer troligen vilja ha en för vägguttag och en typ 2-kabel som du använder i laddboxar och vid publik laddning vid t ex köpcentrum. Kontrollera också att laddkablarna är i gott skick. Det är också bra att läsa på om den aktuella modellen, vissa elbilar saknar möjlighet att snabbladda, vilket är en viktig funktion om du tänker köra längre sträckor. 

Be verkstaden om hjälp innan du köper en begagnad elbil

En begagnad elbil i bra skick har troligen redan tappat en stor del av den totala värdeminskningen. Tillsammans med elbilens låga driftskostnader bör en begagnad elbil vara ett ekonomiskt bilval.

Vissa försäljningsställen, som bilhandeln eller KVD Bil, låter alla begagnade bilar genomgå ett omfattande test innan de ställs ut till försäljning. Där kan du få svar på de frågor som kan tänkas uppstå. I bilhandeln har du som regel också garanti på ditt köp. genom KVD Bil får du reklamationsrätt och kan köpa till begagnad bilgaranti. 

Om du ska köpa elbil privat behöver du ta större ansvar själv. Det är inte fel att låta en bilverkstad titta på bilen om du känner dig osäker på vad du ska titta efter. Olika besiktningsoperatörer erbjuder också begagnat-tester.