Så maximerar du bilens andrahandsvärde

Det sägs att bilens värde minskar med 15% i samma sekund som du rullar ut från bilhandlaren och därefter med 1% för varje månad som går. När du säljer din bil vill du få ut så mycket som möjligt i andrahandsvärde. Här delar vi med oss av några handfasta tips om vad du kan göra för att behålla bilens värde så högt och så länge som möjligt.

Köp en bil som andra vill ha

Det allra viktigaste för att maximera din bils andrahandsvärde är att äga en bil som andra faktiskt vill ha. Udda bilar med knasig utrustning är i regel svåra att sälja. Tänk på vad bilen är utrustad med när du köper den. Den kräsna kunden på andrahandsmarknaden vill sällan betala extra för det inbyggda GPS-system som var toppmodernt för fem år sedan. Investera hellre i mer popluär komfort, som läderklädsel, sportstolar, backkamera och farthållare.  

Ålder och mätarställning 

Bilens ålder och mätarställning är det som är mest avgörande för din bils andrahandsvärde. Ju äldre bilen är desto mer slitage förväntar sig din köpare.  

Maximera bilens andrahandsvärde genom underhåll

Regelbundet underhåll av din bil hjälper dig att sälja till ett högt pris på andrahandsmarknaden.

Bilservice

I serviceboken står det när och hur ofta just din bilmodell behöver service, men servicebehovet beror såklart på hur mycket du kör. Vid lång årlig körsträcka krävs så kallad mil-service, men om man inte kör så långt varje år räcker det med årsservice. I samband med bilservice genomförs i stort sett alltid ett oljebyte.

Hantera bilens servicebok som en värdehandling. När bilen ska säljas, kom ihåg att de flesta bilvärderingar förutsätter att serviceboken är komplett med alla stämplar, så försäkra dig om att serviceboken är korrekt ifylld.

Läs också: 6 saker att tänka på när du ska serva din bil

Fixa lackskador

Få saker sänker värdet på bilen lika mycket som rost- och lackskador. Att drabbas av lackskador är nästintill omöjligt att undvika, det kan bli ett märke bara genom ett olyckligt stenskott eller om någon råkat slå upp sin bildörr mot din bil lite för hårt på en parkering.

Du bör fixa lackskadan så fort som möjligt för att undvika att den underliggande plåtytan drabbas av rost. Kolla om din försäkring täcker eventuella skador på bilen, men småskavanker, som stenskott, går ofta att snygga till med ett lackstift.

Tvätta bilen regelbundet

Återkommande underhåll på din bil förlänger dess livslängd och du behåller ett högt andrahandsvärde på bilen. Ta hand om din bil genom att tvätta den både in- och utvändigt med jämna mellanrum. På så sätt minskar risken för ytskador ytterligare och om lacken tappat sin lyster och blivit matt brukar en polering göra underverk.

Det bästa för lacken är att du tvättar den för hand och det bästa för miljön i dessa sammanhang är att tvätta bilen i en gör-det-själv hall. Avfallsvattnet innehåller giftiga tungmetaller, oljor, tvättkemikalier och annan smuts som du inte vill spola av bilen på din uppfart då det orenat skulle rinna ut i dagvattnet.

Tvättar du inte för hand kan du antingen anlita en rekondfirma eller tvätta i maskintvätt hos till exempel OKQ8.

Ta hand om bilens insida

Barn, djur, och väder brukar göra sitt för att stöka till bilens insida. Smuts som sitter länge sliter ordentligt på materialet. Skydda stolsryggar och säten från leriga barnskor med smarta skyddsprodukter som du enkelt plockar ur och tvättar. Ha alltid några våtservetter i bilen så att du enkelt kan torka bort om någon skulle råka tappa en glasspinne eller spilla lite läsk.

Vill du gå all in i gör-det-själv hallen kan du skumma igenom Motormännens tvättskola. Följer du den regelbundet är det ett bra sätt att maximera din bils andrahandsvärde. 

Dålig lukt

Bilen kan vara hur fin som helst att titta på, men glöm inte att luktsinnet även spelar in när väljer en bil. Börja med att städa insidan ordentligt men om det fortfarande finns dålig lukt kvar i bilen bör du överväga att lämna in bilen på rekond. Då kommer proffs dammsuga, tvätta, putsa enligt konstens alla regler så att bilen blir som ny och du får tillbaka den välbekanta nybilsdoften.

Vårda dina däck

Förr eller senare måste alla bilägare byta ut sina däck eftersom de slits ner när man kör, men genom att ta god hand om dem kan man spara pengar och samtidigt förlänga däckens livslängd.

Gör rent däck och fälg genom att använda ett milt bilschampoo och tvättsvamp eller diskborste. Om däcket är hårt smutsat kan du spraya med avfettning eller tjärlösare och vänta ett par minuter innan du sköljer av det. Guldstjärna i kanten om du smörjer in däcken med däckglans efteråt.

Ojämnt slitna däck minskar din bils andrahandsvärde. Upplever du att dina däck slits onormalt eller ojämnt? Då kan du behöva justera hjulens vinklar så att de står vinkelrätt mot marken och parallellt mot varandra. Detta gör du genom en hjulinställning