Så går en invändig biltvätt till – utan onödiga kemikalier

En invändig biltvätt nu och då gör bilen trevligare att resa i men höjer också andrahandsvärdet på din bil.

Man brukar säga att det är insidan som räknas och skillnaden mellan en välanvänd bil och en väl omhändertagen bil blir aldrig så tydlig som när man tittar på bilens interiör. Genom att ägna lite uppmärksamhet åt bilens insida och med jämna mellanrum bjuda den på en invändig biltvätt kan du dessutom bevara värdet på bilen. Om du följer dessa enkla steg kommer det kännas som att du precis hämtat ut bilen på verkstaden efter en rekond när du är klar.

Undvik att använda dig av starka kemikalier inuti bilen. Att dammsuga ordentligt och sedan torka av alla ytor med en trasa, varmt vatten och lite såpa är skonsammare för miljön och familjens hälsa. Det räcker ofta väldigt långt för att bilen ska kännas fräschare igen. 

En invändig biltvätt börjar med en noggrann dammsugning

Börja med att plocka ur bilen ordentligt. Släng sådant som ska slängas, sortera sådant som använts sedan du sist städade bilen invändigt och plocka ur gummimattorna.

Lägg tid och omsorg på en ordentlig dammsugning av hela bilen, uppifrån och ner. Säten, dörrar, mattor och andra ytor. Glöm inte heller luftkonditioneringsventilerna där du kan använda ett borstmunstycke för att komma åt smuts och damm som sitter mellan spjällen.

Om du har haft familjens husdjur på tur i bilen och har djurhår som fastnat i klädseln kan det vara lite knepigt att få bort, även med dammsugaren. Det bästa sättet att bli kvitt allt hår är att använda en gummiborste, men har du ingen sådan fungerar det bra med en fönsterskrapa eller gummiskrapa också.

Instrumentbrädan och framrutan

För att rengöra bilens vindruta kan du använda en blandning av ättika, såpa och vatten. Spraya direkt i en tvättsvamp och rengör hela framrutan. Putsa med en bomullstrasa.

När framrutan är ren tar du en mjuk tvätthandske eller en mikrofibertrasa för interiörbruk och torkar av instrumentbrädan. Börja allra längst in vid framrutan och jobba dig bakåt. Var återhållsam med vatten och såpa. 

Läs också: Så tvättar du bilen utvändigt

Instrumentpanel och konsol

Torka av inredningen i bilen med en lätt fuktad trasa och ytterst lite rengöringsmedel, för mycket vatten och rengöringsmedel riskerar att fläcka inredningen och göra den flammig. För att vara på den säkra sidan bör du använda ett rengöringsmedel som inte innehåller någon alkohol. Det måste inte vara ett speciellt rengöringsmedel för plastdetaljer i bil utan en bra såpa gör jobbet alldeles utmärkt. 

Speglar, sidorutor och bakrutan tvättas på samma sätt som framrutan: putsa med din såpa- och ättika blandning.

Rengör ratten

Även om man kanske inte tänker på det så är ratten oftast smutsigast på hela bilen eftersom den lätt samlar på sig alltifrån fett och bakterier till smuts och smink. All den smutsen kan i slutändan göra att ratten blir halare, vilket ökar risken för att du ska tappa greppet. Därför bör du även rengöra ratten när du ändå tvättar resten av bilen.

Fukta en tvättsvamp med ljummet vatten och en liten klick såpa. För att inte slita i onödan på ratten är det bättre att skrubba försiktigt flera gånger snarare än att gnugga och trycka hårt. Tvätta på ett område i taget och torka av direkt efter med en torr duk innan du går vidare. Mellan knapparna och i hörnen kan du använda dig av en mjuk tandborste om du har svårt att komma åt. Avsluta med att torka av hela ratten ordentligt.

Tvätta bilens säten

Om bilen har säten med textilklädsel som fläckats arbetar du precis som på TV-soffan. Använd två mjuka tvättsvampar, en som fuktas med ljummet vatten och såpa och en torr. Tryck om vartannat med de olika svamparna för att dra upp fläcken ur underlaget. Tryck med fukt och såpa, tryck och torka torrt med den torra. 

Bilsäten med skinnklädsel kräver lite extra omsorg. Vanligt interiörschampo torkar ut och skadar skinnet så använd istället en bra såpa och ljummet vatten. När sätet är rent torkar du av det med en mikrofiberduk så att sätet blir helt torrt igen.

Har du använt en speciell skinntvätt för din skinnklädsel kan du med hjälp av ättika avlägsna rester av rengöringsmedel och dess kemikalier. Ta en tom sprayflaska och blanda några centiliter ättika med en halvliter vatten. Spraya ett säte i taget så att det blir fuktigt och låt blandningen verka i en halv minut innan du torkar bort allt med en torr och ren mikrofiberduk. På så sätt får du bort alla rester av rengöringsmedel.

För att vårda din skinnklädsel ytterligare kan du smörja den. Använd en mjuk svamp och läderbalsam och smörj in skinnet ordentligt. Låt sedan sätena stå i 30-60 minuter innan du torkar av allting med en torr mikrofibertrasa för interiör.

Golv, mattor och pedaler

Nu är det dags att göra rent på golvet och där man har fötterna. Börja med mattorna, de brukar få stå ut med hård smuts, speciellt under vinterhalvåret. Skölj dem med ljummet vatten och såpa dem med en grov skurborste. En fet såpa kommer att få mattorna att se ut som nya. Häng mattorna att torka. 

Kanske är pedaler och golv lika hårt ansatta som mattorna. Ljummet vatten, såpa och skurborste fungerar lika bra här. Torka torrt med en bra trasa.

Dålig lukt

Spilld mat och dryck, vinterns fukt, hundens fäll och ett kvarglömt bananskal sätter sina doftspår i bilen. Trots att ättika inte heller luktar särskilt gott är det ett mycket effektivt och miljövänligt sätt att få bort just dålig lukt. Ett klassiskt husmorstips är att förvara en liten skål med ättika i bilen under natten för att neutralisera lukten.

Ett tips som vi stulit från en stilsäker proffsstädare handlar om dålig lukt och säkerhetsbälten. Västerbotten såpa tipsar via Städbloggen.se om hur du bäst rengör dina säkerhetsbälten. Såpa och vatten gör susen även här. Vid hårt smutsade bälten behöver du kanske ta till en borste att skrubba med. Torka dem torra med en trasa och om du blött dem ordentligt låt dem torka utdragna med hjälp av en påsklämma. 

Nu är bilens insida nästan som ny igen!

Vill du hellre ta hjälp av ett proffs? Boka invändig biltvätt på Lasingoo.