En korrekt balansering ger bättre komfort och ökad prestanda

Med rätt balansering för dina hjul förlänger du däckets livslängd

Det är lätt att blanda ihop hjulinställning och balansering, men det är faktiskt två helt skilda saker. Vid en hjulinställning justerar man vinklarna på hjulen så att de står vinkelrätt mot marken och parallellt mot varandra. Om man däremot märker att ratten vibrerar vid höga hastigheter kan du behöva en balansering av däcken. 

När däcken förlorar sin symmetri är det oundvikligt med obalans. Det märks ofta på en gång eftersom ratten börjar vibrera när man kör vid högre hastigheter. Det kan påverka styrningen och om du kör för länge med obalanserade däck kommer både gummit och fjädringen till slut att slitas ut. En bra tumregel är att inte vänta tills problemen uppstår utan att alltid kontrollera däckens balans i samband med däckskiftet från vinterdäck till sommardäck och vice versa.

Läs också: En hjulinställning ger dina däck längre livstid och sänker dina bränslekostnader

Hur går en balanseringen till?

Det kanske låter enkelt att balansera däcken men det är i själva verket en ganska komplicerad process som kräver både avancerade instrument och kunniga mekaniker. Man börjar med att ta bort smuts och gamla balanseringsvikter från hjulet och sedan sätts hjulet i en maskin som snurrar hjulet i hög hastighet. Maskinen mäter statisk och dynamisk obalans och alla felaktigheter dyker upp direkt på en skärm så att mekanikern ser hur de nya balansvikterna ska fördelas.

Balanseringsvikt

Bilden ovan visar en balanseringsvikt fäst på utsidan av fälgen.

Vissa verkstäder använder en annan typ av specialutrustning där man kan göra en elektronisk fin-balansering utan att man ens behöver ta av däcken. Båda metoderna är i princip lika bra på att upptäcka om däcken är obalanserade, vilket man sedan jämnar ut genom att limma eller klämma fast vikter på fälgen. Förut använde man blyvikter men idag används vikter av stål eller zink. När obalansen väl jämnats ut stabiliseras däcket så att det varken vibrerar eller rör sig i sidled.

Vad kostar en balansering?

Det behöver varken vara dyrt eller ta lång tid att balansera däcken på bilen. Priset ligger någonstans runt 200-400 kronor så om du börjar känna av vibrationer i ratten eller att bilen börjar dra snett bör du boka tid på en bilverkstad på en gång. På så sätt ökar du körsäkerheten, bevarar värdet på bilen och slipper irriterande vibrationer i ratten. Att kunna köra stadigt och stabilt är en investering väl värd pengarna.

Läs också: Så maximerar du din bils andrahandsvärde

Efter en väl utförd balansering får du:

  • Bättre komfort och ökad prestanda
  • Mindre slitage på däck och bilens hjulupphängningar
  • Bättre styrning, stabilitet och säkerhet
  • Minskad bränsleförbrukning

På Lasingoo kan du köpa balansering via offertförfrågan eller i kombination med däckbyte. En balansering ingår som regel inte i säsongsskifte när du ska byta till sommardäck eller vinterdäck.