Köpa bil – tips för ett genomtänkt bilköp

Dags att köpa bil? Se på bilägandet som en totalkostnad.

Bilen är en stor kostnadspost för bilägare. De flesta känner till de höga kostnaderna förknippade med att köpa bil och äga bil men inte lika många tänker på hur man kan sänka dem. Du kan spara många tusenlappar varje år på kostnader som rör bilen. Följ våra tips och sänk dina kostnader i samband med bilköp, kring ditt ägande och vid försäljning av din bil.

I denna första artikel i vår artikelserie om bilekonomi ska vi titta närmare på hur du kan göra ditt bilköp till en bra affär.

Ekonomisk bilaffär – tips inför ditt bilköp

Det är ingen hemlighet att ett bilköp generellt ses som en förlustaffär. En tumregel är att halva värdet är borta efter tre år. Testa att se på bilköpet som en kostnad som ska hållas så låg som möjligt och överlåt det värsta värdefallet åt den första ägaren.

Ställ upp en TCO-kalkyl

Det blir allt vanligare att se på bilägandet som en helhet och räkna fram en total ägandekostnad, en TCO, eller Total Cost of Ownership. Räkna in kostnader för värdeminskning, bränsleförbrukning, bränslekostnad, försäkring, finansiering, skatt, service, reparationer, däck mm. Det låter som en hel vetenskap men det finns en del mallar online du kan använda.

Maximera andrahandsvärdet

Tänk försäljning redan när du ska köpa bil. Det allra viktigaste för att maximera din bils andrahandsvärde är att äga en bil som andra faktiskt vill ha. Att välja bil med högt andrahandsvärde är mycket viktigare för din bilekonomi än att välja en bränslesnål bil eller en bil med låga servicekostnader.

Du gör klokt i att kolla upp bilens värdeminskning vid bilköp, det är den i särklass tyngsta posten i din TCO. Här finns en gedigen undersökning från Teknikens Värld. Oftast är det de stora dyrare märkena som står som förlorare. 

Det optimala är att köpa en bil till ett lågt pris, som har ett högt andrahandsvärde. Tänk på att:

  • Udda bilar med knasig utrustning är i regel svåra att sälja.
  • De mest svårsålda färgerna är rosa, orange och gul. De mest populära kulörerna är silvermetallic, svart och mörkblå.
  • Undvik mindre märken
  • Tänk på att trender i utrustning kan skifta, så investera hellre i mer populär komfort, som läderklädsel, sportstolar, backkamera och farthållare.
  • Investera i säkra kort som kombi, 5-dörrar och säkerhet.
  • Håll koll på bonus- och malus bilar. Köp inte en bil som drabbas hårt av malussystemet och beskattas högt, den kommer vara svårare att sälja när det är dags. 

Vilken bil passar dig, din körstil och dina behov?

Att köpa en bil idag innehåller en hel del ställningstaganden. Ska du välja nytt eller begagnat, storlek, märke, konventionell bil, elbil eller laddhybrid? Och hur ska den finansieras? Att pricka alla rätt för ett ekonomiskt val kan kännas övermäktigt så det skadar inte att läsa på. Ställ dina alternativ mot varandra och utvärdera dina behov. Det kommer hjälpa dig att hantera förväntningarna på den bil du ska köpa och samtidigt hålla budget.

Läs mer: Att köpa elbil

Begagnad bil – en mer ekonomisk affär

Välj en tre år gammal bil som gått 5 000–6 000 mil. De bilarna har för det mesta endast haft en ägare som i regel underhållit bilen väl med rätt bilservice. Håll ögonen öppna efter före detta tjänstebilar med låga miltal. 

Bilar som tidigare fungerat som tjänstebilar säljs ofta via auktioner online.

Privat bilköp spar pengar men kräver mer av dig som köpare

Undvik att köpa en bil privat, såvida du inte har mycket god ordning på hur du bedömer bilens bakgrund och skick. Vill du ändå köpa bil privat kan du villkora att bilen ska vara testad av tredje part och det ska medfölja ett väl dokumenterat protokoll. Det kan vara en god idé att anlita en bilverkstad för att genomföra kontrollen.

Köpa bil i bilhandel – förhandla

Utvärdera att köpa din bil hos en bilhandlare. Se till att förhandla om priset, mertjänster och kringtjänster. Hos bilhandlaren får du en helhetslösning. Här kan du få hjälp med garantier, finansiering och service. Se till att du jämför det du får med alternativ som du får från auktioner online, eller om du köper privat.

Att köpa en begagnad bil hos en bilhandel inger också en trygghet som privatmarknaden saknar. Men kolla om bilen är testad. Har den några anmärkningar i testprotokollet? Något du bör känna till om hur den brukats av tidigare ägare?

Jämför alltid bilar från olika försäljningsställen. Vad ska en bil med det skick du är ute efter ungefär säljas för? Genomför en enkel värdering online så får du ett hum.

Jämför billån och leasing när du ska köpa bil

Jämför billån om du behöver hjälp med att finansiera ditt köp. Det finns enkla tjänster som till exempel Compricer att använda sig av online. Utvärdera månadskostnad om du väljer att privatleasa vid köp av ny bil. Tänk på att servicebehovet för en ny bil är litet så ett serviceavtal som inkluderas de första 3 åren (eller upp till 6000 mil) innebär ingen större rabatt.

Öka bilens livslängd – Serva bilen på verkstad

Genom att öka bilens och bilens utrustnings livslängd spar du stora pengar. Det är inte gratis att hålla bilen i gott skick, men du kommer vara tacksam den dagen då det är dags att sälja bilen och du får mer betalt för den. En god investering är den investering som ger bra utdelning i framtiden. Att hålla sin bil och utrustning i bra skick är det enklaste sättet för en bilägare att få bra betalt vid försäljning av bilen. 

Serva din bil på en verkstad som kan sin sak. På Lasingoo kan du jämföra verkstäder på kundomdömen, nästa lediga tid och pris. 

Läs också: Utvändig handtvätt av din bil

Lyssna på bilens varningslampor

Bilen ger ofta signal om när något är på tok. En varningslampa i bilens instrumentpanel tänds. Var noga med att åtgärda uppkomna problem så snart du får indikation om ett fel som uppkommer. Väntar du riskerar du dyrare reparationer. Se varningslamporna som din försäkring för att undvika dyra reparationsnotor.

Kanske har ingen lampa tänts, men du hör ett missljud från hjulen eller någon annan del av bilen? Titta förbi din bilverkstad. De är proffs! Ofta hör eller ser de direkt vad problemet är. Så var uppmärksam på hur din bil beter sig. Låter eller fungerar bilen inte som vanligt så ska du ta varningstecknet på allvar. Det kommer att löna sig i längden. För dig och för din plånbok!