Tvätta bilen i vinter och skydda lacken

Tvätta bilen på vintern och skydda lacken från hård smuts

I Sverige präglas vintern i ofta av gråa, smutsiga vägar snarare än rena vägar med försiktig pudersnö. Trots att man vet att salt och smuts sliter mycket på bilen struntar många bilägare i att tvätta bilen vintertid. Många kanske tänker att bilen ändå kommer bli smutsig igen dagen efter, eller så tror man helt enkelt inte att det funkar när det är kallt ute. Faktum är att det går utmärkt att tvätta bilen på vintern – det är till och med nödvändigt för att skydda lacken. Det finns några saker som är bra att tänka på. 

För att hålla bilen i gott skick lönar det sig att tvätta bilen regelbundet, oavsett årstid. Vägsalt och smuts som fastnar på bilen har en förmåga att binda fukt och skada lacken. Även om bilen står i ett varmt garage finns det ökad risk för rostskador och så klart – ju längre det får sitta kvar, desto jobbigare blir det att få bort. 

Läs också: Gör bilen redo för vintern

Tvätta bilen i minusgrader?

Om temperaturen ligger runt noll grader eller varmare går det bra att tvätta bilen precis som vanligt. Är det kallare ute – kanske runt 10-15 minusgrader – kan du fortfarande tvätta bilen, men på ett lite annorlunda sätt. 

Först och främst rekommenderar vi såklart att du tvättar bilen i en tvätthall istället för hemma på gatan. Dels slipper du stå ute och frysa och dessutom undviker du att smuts och förorenat vatten rinner ner i våra dagvattenbrunnar och sedan vidare till sjöar och hav. 

Innan du börjar

Börja med att köra bilen varm innan du påbörjar själva tvätten. Det gör att smutsen lossnar lättare och att tvättresultatet blir bättre. 

Kom ihåg att torka av all vätska ordentligt, särskilt vid dörrarnas tätningar och lås. Det är ett bra sätt att undvika att det fryser till om det skulle bli riktigt kallt. 

Läs också: Nu lanserar Lasingoo biltvätt och rekond

Torr bil

Självklart ska du ta bort all snö och is, men undvik att spola bilen med vatten innan du lägger på bilschampo och avfettning. Vattnet neutraliserar nämligen medlets verkan vilket gör att du inte får önskad effekt. Därför är det bättre att lägga på schampo och avfettning på en torr bil. 

Tvätta bilen nerifrån och upp

Lägg på bilschampo och avfettning nerifrån och upp. På så sätt slipper du få ränder i lacken eftersom smutsen inte rinner ner på obehandlat område. Samma metod gäller när du sedan spolar av allt med högtryckstvätten – nerifrån och upp. Skulle du däremot börja uppifrån så kommer vattnet rinna ner och neutralisera kemikalierna innan du hinner dit med högtryckstvätten. 

Biltvätt vintertid – så gör du

  • Börja med att lägga på avfettning på de delar av bilen som är som mest smutsiga. Avfettning är väldigt effektivt mot smuts men sliter även en del på bilens skydd, så du behöver inte applicera mer än nödvändigt. Låt kemikalierna verka några minuter, men se till att den inte hinner torka in. 
  • Nästa steg är att lägga på schampo över hela bilen. Det går bra att lägga på direkt ovanpå avfettningen. 
  • Efter att kemikalierna har fått verka tillsammans i ett par minuter spolar du av bilen ordentligt nerifrån och upp, helst med en högtryckstvätt men det går även bra med en vanlig trädgårdsslang. 

Läs också: Få tillbaka nybilskänslan med en rekond

  • När den värsta smutsen är borta är det dags att tvätta bort vägsalt och ingrodda asfaltsrester. Plocka fram två hinkar, en med bara vatten i och en med vatten och lite bilschampo. Hur mycket du ska hälla i står på flaskan. Sedan tar du en tvätthandske och arbetar metodiskt uppifrån och ner, en sida i taget. Kom ihåg att skölja av handsken emellanåt. 
  • Glöm inte bort fälgarna. Använd en fälgborste, förslagsvis den här från Muc-Off, för att ta bort all smuts. Genom att lägga på ett bra fälgvax eller förseglare så förhindrar du ny smuts från att sätta sig igen. 
  • Om det är riktigt kallt ute kan du skölja av bilen då och då under arbetets gång för att undvika isbildning. Avsluta tvätten genom att spola av bilen en sista gång för att verkligen få bort allt schampoo. 
  • Smörj in alla lister med ett specialmedel för plast och gummi. Det mjukar upp, bevarar och gör listerna som nya igen. 
  • Smutsiga lyktor och fönster försämrar sikten avsevärt, så se till att hålla dem rena mellan varje biltvätt. En enkel åtgärd som gör det betydligt säkrare att köra i vintermörkret. 

Som bekant är det insidan som räknas. Läs gärna vår guide till hur man tvättar bilen invändigt på bästa sätt. 

Även om det kan kännas avlägset nu så kommer det ju faktiskt en tid efter vintern också. Här kan du läsa mer om hur du skämmer bort bilen med en ordentlig vårtvätt.  

Anlitar du hellre ett proffs att sköta din biltvätt och rekond? Jämför bilverkstäder och boka bilvårdstjänster online.