EU Däckmärkning – en guide vid däckköp

I den här artikeln finns kortfattad och enkel information för dig som ska köpa nya vinter- eller sommardäck till personbil eller lätt lastbil. Den hjälper dig att förstå märkning av däck och förenkla valet där du står inför däckbyte. Fokus för guiden ligger på EU Däckmärkning (European Tyre Label), hur man utläser märkningen och vad de olika symbolerna betyder i praktiken. 

Vägledning vid köp av nya bildäck

Eu har infört en märkning av däck.

EU Däckmärkning säger inte allt om ett däck men för att på ett enkelt sätt få en uppfattning om några av däckets kvaliteter är det en smidig vägledning.

Från maj 2021 måste alla nya däck märkas med EU Däckmärkning. Undantaget är dubbdäck som inte märks med EU Däckmärkning eftersom mätningar inte låter sig göras med de maskiner som används vid mätning av rullmotstånd idag.

Nedan tittar vi närmare på de olika symbolerna och deras betydelse.

Läs också: Dags att köpa nya däck

Bränsleeffektivitet i däck

Här är Eu-märkningens ikon för bränsleeffektivitet.

Den första symbolen uppe till vänster är en bränslepump och mäter Bränsleeffektivitet. Om däcket har ett lågt rullmotstånd, alltså om däcket rullar lätt på vägen drar din bil mindre bränsle, vilket är bra både för din ekonomi och vår gemensamma miljö. Rullmotstånd bedöms A-E där A är bäst (ger lägst bränsleförbrukning) och E är sämst (ger högst bränsleförbrukning).

Våtgrepp sommardäck och friktionsdäck

Här är Eu-märkningens ikon för grepp på vått väglag.

Nästa symbol, regnmolnet, representerar våtgrepp, vilket är en viktig säkerhetsegenskap i däcket. Det som mäts här är däckets inbromsningsförmåga på vått underlag. Det kan skilja många meters bromssträcka på våta vägar, beroende på vilka däck du har på bilen. Våtgrepp bedöms också A-E där A är bäst (kortast bromssträcka) och E är sämst (längst bromssträcka).

Läs mer om våtgrepp och vattenplaning.

Friktionsdäck får i regel lägre betyg på våtgrepp eftersom däcken inte är gjorda för våta vägar utan för vintervägar. Jämför då friktionsdäck mot varandra för de däckens våtgreppsegenskaper.

Utvändigt däckljud

Här är Eu-märkningens ikon för det buller som däcken åstadkommer vid körning.

Nästa symbol, megafonen nere till vänster i däckmärkningen, symboliserar utvändigt däckljud. Hur högt ljud dina däck ger ifrån sig är en miljöaspekt på så vis att höga ljudnivåer har en negativ påverkan på människor och djur. Utvändigt däckljud mäts i decibel samt A-C där A betyder att däcket ger ifrån sig lägre ljud och C betyder att däcket ger ifrån sig högre ljud. 

Snögreppsprestanda och isgreppsprestanda på friktionsdäck

Här är Eu-märkningens ikoner som visar däckens prestanda vid vinterföre.

Till höger om symbolen för utvändigt däckljud finns två symboler, bergstoppar med en snöflinga i samt ett berg med snö på toppen. Dessa symboler visar om ett friktionsdäck är lämpat för vinterkörning. 

Dessa symboler har har inte någon skala som säger exakt hur bra prestanda däcken har. Antingen har däcket symbolen eller så har det det inte.

Läs vår fördjupade artikel om dubb- och friktionsdäck för att se vad som passar bäst just för dig och det vinterväglag du kör i.

EU Däckmärkning snögreppsprestanda

Symbolen med tre bergstoppar och en snöflinga (3 Peak Mountain Snowflake) visar att däcket har kortare bromssträcka på snötäckt väglag.

EU Däckmärkning isgreppsprestanda

Symbolen med isgreppsmärkning,  ett berg med snö på toppen, (Ice Grip Index) visar att däcket har kortare bromssträcka på isigt väglag. 

EU Däckmärkning är allra mest pricksäker för sommardäck.

Är det dags för dig att köpa nya däck? Anlita en däckverkstad när däcken börjar bli slitna eller när det är dags att byta däck. Jämför pris och välj en verkstad som passar dig.