Utbildning och arbetslivserfarenhet för att jobba i bilverkstad

Bilmekaniker på bilverkstad som svetsar

För att jobba i bilverkstad krävs utbildning i fordonsteknik. Det finns olika sätt att skaffa sig rätt utbildning och i den här artikeln tittar vi närmare på vad som krävs för att säkra ett jobb som bilmekaniker. 

Vad gör en bilmekaniker?

Vi börjar från början. En bilmekaniker är en yrkesperson som specialiserar sig på reparation, underhåll och service av fordon. Mekanikern har expertkunskap om bilar och deras olika system och komponenter. Arbetet innefattar många olika uppgifter för att säkerställa att fordonet fungerar korrekt, är trafiksäkert och i optimalt skick. Här beskrivs övergripande några av de uppgifter som ingår i bilmekanikerns vardag.

Felsökning och diagnostik

Mekanikern felsöker till största del initialt med hjälp av ett digitalt verktyg som läser felkoder. Hen analyserar symtom, utför tester och använder sin expertis för att fastställa felaktigheter i olika system, som till exempel motor, elektriska system, klimatanläggning och bromsar. Felsökningen, eller diagnostiseringen, isolerar felet så att rätt lagning senare kan göras.

Läs också: Vad innebär en felsökning

Reparationer och underhåll

När felet är identifierat utförs reparationen, eventuellt efter uppdatering av kunden för att säkerställa att verkstadsbesöket sker till kundens belåtenhet. Lagningen inkluderar ofta byte av slitna och skadade komponenter, så som packningar, bussningar eller delar till hjulupphängning, avgassystem och bromsar. 

Bilservice och rutinkontroller

Att serva bilar är en stor del av mekanikerns arbete. Det innebär att utföra regelbunden bilservice enligt biltillverkarens rekommendationer och därigenom säkerställa att det enskilda fordonet är säkert att köra. Med hjälp av dessa servicekontroller ser bilverkstadsbranschen till att landets bilflotta består av trafiksäkra fordon, vilket bidrar till att minimera olyckor i trafiken i Sverige. Viktigt arbete! 

Läs också: Vad är en bilservice

Däckservice

En bilmekaniker kan byta, balansera och laga däck, samt rekommendera rätt däcktyp och däcktryck för olika bilmodeller och körförhållanden. Det är vanligt med specialiserade däckverkstäder, även om verkstäder såklart kan utföra däckservice.

Elektrisk och elektronisk service

Bilmekanikern behöver allt oftare reparera delar i det elektriska system i fordonet, då utvecklingen av bilar ständigt går mot fler komponenter och mer avancerad elektronik. Här görs en särskild diagnostik av elsystemet som kan involvera kablar från batteri, instrumentbräda, belysning och tändsystem.

AC-service

Arbetet som mekaniker innebär också att kunna utföra underhåll och reparationer på bilens klimatanläggningssystem, inklusive fyllning av kylmedie, rengöring av filter och reparation av komponenter. Läs också: Så fungerar bilens klimatanläggning

Utbildning för jobb i bilverkstad

Att utbilda sig till bilmekaniker innebär vanligtvis att genomgå en yrkesutbildning eller en gymnasial utbildning inom fordonsteknik. Det råder brist på kvalificerade mekaniker i Sverige och kanske är det därför det numera finns en uppsjö av olika utbildningar.

Vad som anses vara de bästa utbildningarna inom bilverkstadsbranschen kan variera beroende på region och arbetsgivare. För att få arbete krävs utbildning på gymnasienivå eller motsvarande och hos arbetsgivaren ser man gärna att du har ett yrkesbevis som intygar att du har praktisk kompetens inom området. 

Gymnasial utbildning i fordonsteknik

Vet du redan inför gymnasiet att du vill arbeta inom bilverkstad finns det specifika fordonsutbildningar att rikta in sig på. Här finns olika gymnasieprogram som är relevanta för att bli bilmekaniker, som Fordonsteknik och till exempel Teknikprogrammet med inriktning fordon. På skolverket finns inspiration att hitta om olika program med fordonsinriktning men kanske ännu bättre att hålla koll på gymnasieskolorna i din region. .  

Utbildning vid fordons- eller tekniska yrkeshögskolor

Det finns specifika högskolor och yrkeshögskolor som erbjuder utbildningar inom fordonsområdet. Dessa utbildningar kan vara mer omfattande och specialiserade, och de kan ofta ge dig möjlighet att fördjupa dig inom det specifika område du är intresserad av. Yrkeshögskolan förenar teoretiska kunskaper med långa perioder av praktik och genomförs i nära samarbete med arbetslivet. Det är bra eftersom branschen gärna ser att du har praktisk erfarenhet!

Lärlingsutbildning är en bra yrkesutbildning

Efter att du har slutfört en relevant gymnasieutbildning kan du överväga att genomgå en lärlingsutbildning inom fordon. Det innebär att du arbetar som lärling eller praktikant på en bilverkstad under en viss tid samtidigt som du får utbildning och handledning från erfarna bilmekaniker. Under lärlingsperioden får du praktisk erfarenhet och lär dig om olika typer av fordon och reparationstekniker.

Gesällbrev yrkesbevis för bilmekaniker

Efter att ha genomfört lärlingsutbildningen och uppfyllt de krav som ställs av branschen, kan du avlägga ett gesällprov för att erhålla ett gesällbrev. Ett gesällbrev intygar din yrkeskompetens som bilmekaniker.

Arbetsförmedlingen erbjuder validering av kompetens för fordonstekniker, bilmekaniker, personbilsmekaniker. Det innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda – både kunskaper som du har skaffat dig genom studier och erfarenheter från arbetslivet, men också i din vardag. Läs mer om valideringsprocessen här.

Ytterligare utbildning och specialisering

Efter att du säkrat en utbildning till bilmekaniker har du möjlighet att vidareutbilda och specialisera dig inom olika områden inom bilverkstad. Det kan inkludera avancerade tekniker, elektronik, diagnostik eller specialisering på specifika bilmodeller. 

Arbetar du till exempel inom bilverkstad genom en specifik biltillverkare erbjuds där vidareutbildningar inom deras egna bilmärken och modeller eller tekniker. På liknande sätt erbjuder de stora aktörerna inom bilverkstadsbranschen sina anställda kontinuerlig vidareutbildning, ett måste för att hålla kompetensnivån hög när fordonsutvecklingen fullkomligt springer fram. 

Karriär på bilverkstad

Med utvecklingen inom förbränningsmotorer, elmotorer och hybrider har det blivit svårt att bemästra alla delar av yrket som mekaniker. Likaså utvecklingen inom elektronik, hårdvara och mjukvara i våra bilar. Det fina är att ingen förväntar sig att en bilmekaniker ska kunna allt. Och här öppnas dörrar till möjligheter!

Det går att nischa in sig ganska smalt och ändå vara ordentligt attraktiv för en arbetsgivare. Mot fordonstyp, ett drivmedel, eller specifik inriktning som till exempel elektronik. Alternativt skaffa sig bred kunskap för att kunna stå till tjänst inom flera områden och toppa det med att vara duktig i kundmötet – alltså ha förståelse för både bil och kund utan att för den skull själv kunna åtgärda alla fel.

Olika personlighetstyper som motiveras av olika delar av branschen behövs för att en bilverkstad ska kunna tillfredsställa kundernas alla behov. 

Läs också: Mekaniker på bilverkstaden – ett framtidsyrke

Lön för bilmekaniker

Lönenivåerna varierar kraftigt inom yrket. Som vanligt beror på många olika saker, och allra mest kompetens och erfarenhet. Det ser ut som att bilmekaniker är ett yrke att satsa på rent lönemässigt, då du med löpande vidareutbildningar och fördjupade erfarenheter alltid har möjlighet att utvecklas. 

Enligt arbetsförmedlingen  ligger lönespannet för en bilmekaniker idag mellan 24 000 och 38 800 kr per månad. Och genomsnittslönen uppgår till 31 400 kr. Räkna med en ingångslön i den nedre regionen och visa att du kan och vill utvecklas för att klättra i lön.