Så skiljer sig däckmontering från ett vanligt däckbyte

En däckmontering innebär att man demonterar ett gammalt däck från fälgen och monterar ett nytt däck på fälgen för att sedan sättas på plats på bilen igen. Det är ett betydligt större jobb än ett vanligt däckbyte där hela hjulet byts ut. Arbetet kräver både avancerade maskiner och teknisk kunskap.

Förr eller senare måste alla bilägare byta ut sina däck eftersom de slits ner och för att köras säkert bör mönsterdjupet på sommardäck vara minst 1,6 mm djupa och minst 3 mm på vinterdäck. Dessutom får däcken inte vara för gamla, eftersom gummit inte håller för evigt.

De flesta däck har en fyrsiffrig märkning som talar om när det är tillverkat. De två första siffrorna anger vecka och de två sista siffrorna år, exempelvis betyder 2315 att däcket är tillverkat vecka 23 år 2015. Det rekommenderas att ha likvärdigt grepp på alla fyra hjulen, men om inte alla däck behöver bytas bör man åtminstone byta parvis, så att däcken på samma axel är i likvärdigt skick.

Däckmontering omfattar dessa tjänster:

  • Demontering av de befintliga däcken från fälgarna (4 däck)
  • Montering av nya däck på fälgarna (4 däck, max 17 tum)
  • Kontroll och optimering av lufttrycket
  • Balansering av hjulen

Jämför pris och boka däckservice

Balansering

Vid en däckmontering görs även en balansering av de nya hjulen. Det innebär att hjulen sätts in i en balanseringsmaskin som upptäcker statisk och dynamisk obalans. Statisk obalans gör att det känns som hjulet hoppar och dynamisk obalans skapar vibrationer i sidled. För att neutralisera obalansen används balanseringsvikter som fästs på fälgen. Med hjälp av maskinen kan man se var exakt balanseringsvikterna behöver placeras. Obalanserade däck kan leda till att de slits ojämnt och ger sämre grepp.

Korrekt lufttryck i däcken är också väldigt viktigt. Däck med för högt lufttryck kan medföra att du får sämre väggrepp och därmed orsaka problem med styrningen. Har du däremot för lågt lufttryck kommer bränsleförbrukningen öka och däcket slitas ut fortare. Genom att se till att du har rätt lufttryck ökar du säkerheten samtidigt som du sparar på både plånbok och miljö.

Läs också: Däcktips för vintern

Vad kostar en däckmontering?

Priset för en däckmontering varierar och beror på storleken på däck och fälgar,  ju större desto högre pris. Vilken typ av fälg däcket sitter på spelar också in.

Många bilägare köper sina nya däck på nätet och behöver sedan professionell hjälp med att montera på däcken på fälg. Detta är något som verkstäderna vanligtvis tar betalt för men köper man däcken direkt av av verkstaden brukar monteringsavgiften ingå i kostnaden.

Här kan du se vilka verkstäder i din närhet som kan hjälpa dig att montera däck på fälg.