Undvik verkstadskö vid däckbyte

Att byta däck på bilen brukar vara ett säkert vårtecken. Senast den 15 april behöver vinterdäcken vara utbytta. En stor del av bilägare avstår från att själv göra jobbet och åker istället till närmaste bilverkstad. Om du vill undvika att hamna i långa köer hos din verkstad när det är dags för däckbyte gäller det att vara ute i god tid.

Boka tid i förväg

Många bilägare väntar in i det sista med att byta däck på bilen. Trots att flera bilverkstäder tar in extra personal från bemanningsföretag för att hinna med under högtrycket kan det lätt bli långa köer och väntetider på flera timmar.

Ett enkelt sätt att undvika köerna är att planera in och boka tid för däckbytet innan bilverkstaden får som mest att göra, oftast i slutet av mars eller i början av april. Vissa verkstäder tar emot uppemot 50 bilar på en dag och har därför svårt att ta in drop-in kunder helt och hållet under den mest hektiska perioden.

Boka hjulskifte eller däckmontering på Lasingoo.

Mellan den 31 mars och 15 april går det bra att köra på antingen vinter- eller sommardäck. Om inte väderläget motiverar annat är det sommardäck som gäller från 15 april till 1 oktober. Vinterdäck måste användas från den 1 december till den 31 mars om vinterväglag råder.

Förvara dina däck

Fler och fler bilägare vill slippa ta med sig hjulen hem efter däckbytet och väljer istället att att låta verkstaden sköta förvaringen. För den som lämnar in sina däck är det viktigt att kontrollera att förvaringen håller rätt temperatur. Försäkra dig om att däcken inte förvaras i containrar eftersom temperaturen kan bli alldeles för hög de dagar som solen ligger på plåtväggarna.

Enligt Motormännen är 16 grader den optimala temperaturen för att förvara både sommar- och vinterdäck. Vid varmare eller kallare temperaturer riskerar gummit att torka och däckens egenskaper försvinner.

Läs också: Så förvarar du dina vinterdäck bäst

Det kan också vara värt att ta reda på hur däcken staplas i lokalen. Hjulen ska inte travas i högre upplag än bilens fyra hjul. Om de läggs i högar på varandra trycks däcken ihop och blir ovala.

Saker att tänka på:

  • De bästa däcken ska sitta bak
  • Se till att ha rätt lufttryck i däcken
  • Sommardäcken måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm
  • Glöm inte att efterspänna bultarna efter att du kört 5-10 mil
  • Obalanserade däck kan leda till vibrationer. Om däcken behöver balanseras, lämna in bilen på en däckverkstad

Jämför priser på däckbyte och boka verkstadstid online.