Däckförvaring – så förvarar du dina däck bäst

Däckförvaring

Förläng däckens livstid genom att vid säsongens slut se över dem innan de läggs undan för däckförvaring under säsongen de inte används.

Nästa säsong

Börja med att kontrollera att däcken kommer att hålla ytterligare en säsong. Det gör du enkelt genom att kontrollera däckens mönsterdjup. Lagen för vinterdäck säger minst 3 millimeter, men en generell säkerhetsrekommendation säger minst 5 mm. För sommardäcken säger lagen 1,6 mm men säkerhetsrekommendationen säger 3 mm. Om dina däck inför säsongsskifte redan är under säkerhetsrekommendationen är det bra att låta dina dem återvinnas inför säsongsskiftet.

Däck är en färskvara men ett smart drag som kan spara en slant kan vara att investera i nya vinterdäck när sommarsäsongen går igång och vice versa. Försäkra dig då om att de vinterdäck du då köper är tillverkade under året så att du inte köper ett däck som lagrats sedan tidigare säsong(er).

Rengöring

Speciellt vinterns körning gör att däck och fälg samlar på sig ordentligt med smuts och salt. När du plockar av hjulen är det därför bra att passa på att tvätta av dem. Börja med att avlägsna eventuella stenar ur däckmönstret. Det gör du för hand med ett trubbigt föremål som inte skadar däcket.

Använd ett milt bilschampoo och rengör både däck och fälg med svamp eller diskborste. Se till att du fått bort all sand och annan smuts så att du inte riskerar att skada fälgen.

Om däcket är hårt smutsat kan du spraya det med avfettning eller tjärlösare och vänta ett par minuter innan du sköljer av det. Är du extra noga med dina däck smörjer du in det med däckglans.

Däckförvaring

Däckets förvaring är viktig för dess livslängd. Det ska förvaras hängande eller liggande. I det fall du väljer att förvara däcket liggande är det bäst att endast förvara max 4 däck ovanpå varandra, annars blir tyngden på de understa däcken för högt vilket försämrar däckets kvalitet.

Förvarar du däcket på fälg är det bra om det förvaras hängande eller liggande. Förvarar du det liggande bör du se till att det kommer upp en bit från marken för att släppa igenom luft till alla däck under förvaringstiden. Däck som förvaras utan fälg mår bäst av stående förvaring.

Förvarar du däcket stående är det bra att vrida på det ungefär en gång i månaden. Det gör att däckformen bibehålls bättre.

Om du inte har möjlighet att förvara däcken hemma finns däckhotell som du kan hyra plats hos.

Byta till vinterdäck

I samband med att du bokar ett däckbyte på Lasingoo kan du också köpa däckförvaring hos din verkstad. Passa på att jämföra verkstäders erbjudanden när det är dags att byta till vinterdäck.

 

[maxbutton id=”3″ url=”https://www.lasingoo.se/dackbyte” text=”Boka däckbyte” ]

Förvaringsmiljö

Däck ska förvaras i svala, torra och mörka utrymmen, oavsett om det är sommar- eller vinterdäck. Optimal temperatur är 16 grader men ska aldrig överstiga 25 grader. Vid högre temperaturer försämras däckets gummi och livslängden förkortas. Däcket påverkas också negativt av solljus.

Byter du däcken själv? Här kan du läsa några tips från motormännen.