Så förvarar du dina vinterdäck bäst

Däckförvaring

Vinterns körning sliter ordentligt på däcken och för att de ska hålla längre är det bra att se över dem innan de läggs undan för däckförvaring under sommarhalvåret. Följ de här tipsen så förlänger du däckens livslängd.

Nästa säsong

Börja med att kontrollera att däcken kommer att hålla ytterligare en säsong. Det gör du enkelt genom att kontrollera däckens mönsterdjup. Lagen säger minst 3 millimeter, men en generell säkerhetsrekommendation säger minst 5 mm. Om dina däck inför säsongsskifte redan är under säkerhetsrekommendationen är det bra att låta dina vinterdäck återvinnas inför säsongsskiftet.

Däck är en färskvara men ett smart drag som kan spara en slant kan vara att investera i nya vinterdäck när sommarsäsongen går igång. Försäkra dig då om att de vinterdäck du då köper är tillverkade under året så att du inte köper ett däck som lagrats sedan tidigare säsong(er).

Rengöring

Vinterns körning har gjort att däcket och fälgen samlat på sig ordentligt med smuts och salt. När du plockar av hjulen är det därför bra att passa på att tvätta av dem. Börja med att avlägsna eventuella stenar ur däckmönstret. Det gör du för hand med ett trubbigt föremål som inte skadar däcket.

Använd ett milt bilschampoo och rengör både däck och fälg med svamp eller diskborste. Se till att du fått bort all sand och annan smuts så att du inte riskerar att skada fälgen.

Om däcket är hårt smutsat kan du spraya det med avfettning eller tjärlösare och vänta ett par minuter innan du sköljer av det. Är du extra noga med dina däck smörjer du in det med däckglans.

Däckförvaring

Däckets förvaring är viktig för dess livslängd. Det ska förvaras hängande eller liggande. I det fall du väljer att förvara däcket liggande är det bäst att endast förvara max 4 däck ovanpå varandra, annars blir tyngden på de understa däcken för högt vilket försämrar däckets kvalitet.

Förvarar du däcket på fälg är det bra om det förvaras hängande eller liggande. Förvarar du det liggande bör du se till att det kommer upp en bit från marken för att släppa igenom luft till alla däck under förvaringstiden. Däck som förvaras utan fälg mår bäst av stående förvaring.

Förvarar du däcket stående är det bra att vrida på det ungefär en gång i månaden. Det gör att däckformen bibehålls bättre.

Om du inte har möjlighet att förvara däcken hemma finns däckhotell som du kan hyra plats hos.

Byta till sommardäck

I samband med att du bokar ett däckbyte på Lasingoo kan du också köpa däckförvaring hos din verkstad. Passa på att jämföra verkstäders erbjudanden när det är dags att byta till sommardäck.

Förvaringsmiljö

Däck ska förvaras i svala, torra och mörka utrymmen, oavsett om det är sommar- eller vinterdäck. Optimal temperatur är 16 grader men ska aldrig överstiga 25 grader. Vid högre temperaturer försämras däckets gummi och livslängden förkortas. Däcket påverkas också negativt av solljus.

Byter du däcken själv? Här kan du läsa några tips från motormännen.