Stor skillnad på servicekostnader bland Sveriges mest sålda bilar 2016

Stora skillnader i servicekostnader på populära bilar

Varje år genomför vi på Lasingoo en genomgång av genomsnittliga servicekostnader på de mest sålda bilarna från året innan. Den här gången tittade vi på de 12 mest sålda bilarna och vad de kostar att serva de första 6 åren.

Datan bygger på biltillverkarnas rekommenderande servicescheman, tidsuppskattningar på dessa arbeten och genomsnittspriser på reservdelar. Till detta kopplas Lasingoo-anslutna verkstäders arbetskostnad och priser på vätskor, som till exempel motorolja och bromsvätska.

Läs också (Expressen.se): De blev Sveriges mest sålda bilar 2016

Stora skillnader i servicekostnader

För andra året i rad visar det sig att den dyraste bilmodellen i genomsnitt kommer att kosta nästan dubbelt så mycket i service jämfört med den billigaste under de första sex åren, något som bilägare sällan tar med i beräkningen vid själva bilköpet.

Tabellen ovan visar de 12 mest sålda bilarna i Sverige 2016 och servicekostnader för de vanligaste modellerna av dessa bilar de första 6 åren. Priserna är genomsnittspriser för verkstäder i Stockholm. Bilarna är listade efter servicekostnad. 

Mest sålda bilen en av de billigare att serva 

Jämförelsen som visar att den fjärde mest sålda bilen under 2016 återfinns högst upp på topplistan av bilar som är dyrast att underhålla: Volvo XC60, vars service i snitt kostar 21 684 kronor under sexårsperioden. Billigast av de tolv bilmodellerna är Kia Cee’d med servicekostnader om 11 537 kronor. Volkswagen Golf var den mest sålda bilen i Sverige under 2016 och är även den tredje billigaste bilen att serva.

Därför skiljer sig priserna mellan olika bilar

Det finns flera anledningar till att priserna varierar så mycket mellan bilmodell och bilkategori. Bland annat har det att göra med hur bilen är konstruerad, hur mycket olja som går åt vid ett oljebyte, hur lång tid själva arbetet tar och vilka reservdelar som krävs.

Bilens servicekostnader beror också mycket på hur bilen används. Kör du kring genomsnittet eller mindre är detta ungefär vad det kostar. Överstiger du genomsnittet ordentligt kommer du behöva serva bilen oftare, vilket leder till högre kostnader.

Läs också: Vad kostar en bilservice

Kostnaderna i den här genomgången är framtagna med antagandet att bilen följer genomsnittet för årlig körning om 1500 mil och följer tillverkarens rekommenderade serviceintervaller. 

Källor utöver Lasingoo till den här statistiken är BilSweden där vi hämtat de mest sålda bilarna och bilpriser.se har hjälpt oss med att ta fram de vanligaste modellerna av dessa bilar.

Vill du veta vad din nästa bilservice kommer att kosta? Det kan du kolla här på lasingoo.se.