Så sänker du din bränsleförbrukning och spar tusenlappar

Oavsett vilken typ av bil du har finns pengar att spara genom en lägre bränsleförbrukning. Vissa knep är specifika för bensin- och dieselbilar, respektive hybridbilar och elbilar. Andra knep gäller alla bilar oavsett drivmedel. Vi listar här några av de bästa sätten att hålla dina bränslekostnader nere. Vi börjar med det som gäller för alla sorters bilar och listar sedan bensin/diesel, laddhybrider och sist men inte minst elbilar.

Generella tips för sänkta bränslekostnader

 1. Ta bort takbox och takräcken som inte används. Det högre luftmotståndet från taklasten ökar bränsleförbrukningen, och använder du dem inte så är det ju verkligen att elda för kråkorna.
 1. Åk inte omkring med onödig last. Har du tunga grejer liggande i bilen för att du inte orkar plocka ur dem är det precis som med räcke och box, ökad bränsleförbrukningen helt i onödan. Det kan ju dessutom vara en säkerhetsrisk att ha lösa föremål liggandes i bilen.
 1. Val av däck och ditt däcktryck. Gör däckbyte och välj ett däck med lågt rullmotstånd. Ha rätt tryck i däcken, ett för lågt tryck gör att hjulen rullar sämre och genererar därmed högre bränsleförbrukning. Dessa två faktorer håller nere din bränsleförbrukning mil efter mil.
 1. Kör vackert! Planerad och sansad körning är väl ändå något alldeles ljuvligt. Det innebär mjuka starter, släppa på gasen i god tid vilket inte bara sparar bränsle utan även ger dig färre bromsbyten. Håll hastigheten stabil och inte allt för hög. Kör på höga växlar om du har manuell växellåda. Bra för medtrafikanter och bra för din ekonomi då du hushåller med ditt bränsle.
 1. Motorvärmare ger alla motorer en bra start på resan. Ja, även elmotorer mår bra av att inte starta iskallt. Varje gång du startar bilen med förvärmd motor sparar du på in en slurk drivmedel eller någon procent på ditt batteri.

  Notera att: Många elbilar har möjlighet att förvärma sitt batteri och då behöver du inte köpa någon separat värmare.
 1. Håll igen med luftkonditioneringen. Ta av tjocktröjan istället för att vräka på med iskall luft på varma sommardagar. Och när imman väl är borta från din vintriga framruta kanske det inte behöver vara fullt blås från luftkonditioneringen. Detta kan spara förvånansvärt mycket bränsle.
 1. Ta en promenad, spring, cykla eller ta bussen när det är möjligt. Kanske får det till och med ytterligare effekter förutom vinsten i sparade bränslekostnader.
 1. Gör punkt 1-7 till en vana som håller i sig över tid. Klarar du det kommer du på sikt att spara tusenlappar.

Optimerad bränsleförbrukning bensin- och dieselbilar

 1. Gör service på bilen enligt serviceschema. En bil som tas om hand på rätt sätt har en lägre bränsleförbrukning.

Läs också: Vad kostar nästa bilservice?

 1. När och var du tankar kan göra att literpriset skiljer sig ganska rejält. Obemannade stationer har ofta ett lägre literpris. Dessutom fluktuerar priserna från dag till dag så om möjligt, tanka när priserna är lägre. Med medlemskort på vald bensinstation kan du ofta få en liten rabatt. 
 1. Det pratas en del om chiptrimning, eller motoroptimering och att det kan hjälpa för att driva ned bränsleförbrukningen i diesel- och bensinbilar. Om det kan du läsa mer om hos MSverige.

Lägre bränslekostnader för laddhybrider

 1. Börja med att köra en riktigt bra laddhybrid. Det skiljer otroligt mycket i effektivitet mellan olika märken och modeller. Vissa laddhybrider kan köras mycket bränsleeffektivt medan andra inte alls har några sådana förutsättningar. Det är värt mödan att göra en ordentlig jämförelse innan du bestämmer dig för vilken laddhybrid du vill satsa på.
 1. Använd din laddhybrid på bästa sätt, det vill säga kör på el så mycket som möjligt. Kör du på el ungefär 80% av dina mil är många laddhybrider väldigt bränsleeffektiva. Men kommer du ner under 50% är det inte ovanligt att laddhybrider drar lika mycket eller mer jämfört med liknande bensin- och dieselbilar.
 1. Installera laddbox hemma. Att ladda hemma är både billigare och smidigare än att använda sig av laddstationer.
 1. Ladda när det är som billigast. Ofta är elpriserna lägre på natten. Det finns “smarta” laddboxar som känner av hur mycket som behöver laddas och som väljer en optimal tidpunkt att ladda. Om du använder en “enkel” laddbox får du själv hålla koll på när priserna är lägre och ladda då. För att ladda när det är som billigast behöver du ett rörligt timprisavtal som du tecknar med din elleverantör. Ett timprisavtal gör att priset på el varierar från timme till timme till skillnad från ett fast elprisavtal där du har samma kWh-pris dygnet runt.
 1. Serva din laddhybrid. En bil som tas om hand på rätt sätt har en lägre bränsleförbrukning.

Lägre bränsleförbrukning för dig med elbil

 1. Kör en effektiv elbil. Även elbilar förbrukar en viss mängd “bränsle” per mil och en bil som förbrukar mycket per mil har en högre drivmedelskostnad jämfört med en bil som förbrukar lite. Det finns en betygsskala på elbilar som bland annat sätts efter förbrukning per mil, där A++ är högsta betyg och E är lägsta.
 1. Installera laddbox hemma. Att ladda hemma är både billigare och smidigare än att använda sig av laddstationer.

Läs också: Kostnader för att köpa och äga elbil

 1. Ladda när det är som billigast. Ofta är elpriserna lägre på natten. Det finns “smarta” laddboxar som känner av hur mycket som behöver laddas och som väljer en optimal tidpunkt att ladda. Om du använder en “enkel” laddbox får du hålla koll på när priserna är lägre och försöka ladda då. För att ladda när det är som billigast behövs ett timprisavtal med din elleverantör. 

Söker du en kunnig mekaniker? Jämför och hitta en bilverkstad som passar dig på Lasingoo