Så fungerar din nybilsgaranti – checklista vid köp av ny bil

Vid köp av en ny bil ingår vanligtvis en så kallad nybilsgaranti, vilket är ett sätt för bilförsäljaren att erbjuda trygghet och säkerhet för kunden efter köpet. Vad som omfattas av nybilsgarantin och hur länge den gäller kan däremot skilja sig väldigt mycket mellan olika bilmärken. Eftersom det inte finns något generellt regelverk gällande nybilsgaranti är det viktigt att se till att få garantivillkoren skriftligt och försäkra sig om vad den faktiskt täcker.

När gäller din nybilsgaranti?

Nybilsgarantin gäller fel som finns redan vid leverans eller som uppstår under garantitiden. Trots att bilen har nybilsgaranti så innebär det dock inte att alla skador omfattas av garantin. Det kan bland annat röra sig om slitdelar som bromsar, koppling men också skador som har inträffat på grund av felaktig skötsel. Dyrbara elektronikfel spås bli det nya stora hotet för bilägare så ett bra tips att se till att dessa omfattas av en garanti.

Om du vill påtala fel som kan täckas av garantin tar du hjälp av antingen en genom auktoriserad återförsäljare eller en auktoriserad bilverkstad för det bilmärke du kör.

Du väljer bilverkstad själv

Många bilägare vet inte om att de själva kan välja verkstad. Sedan 2010 får alla professionella bilverkstäder utföra service på alla bilar utan att nybilsgarantin påverkas. Detta betyder att även om du kör en ny bil där nybilsgarantin fortfarande gäller är du inte bunden att utföra service hos en märkesauktoriserad verkstad. De enda kraven är att arbetet ska utföras fackmannamässigt och enligt biltillverkarens serviceprotokoll.

Eventuella arbeten som utförs på bilen som garantiarbete ska dock utföras av en märkesauktoriserad verkstad.

Läs också Verkstadsvalet är ditt.

Checklista när du köper ny bil

  • Be om att få garantivillkoren skriftligt.
  • Ta reda på hur länge nybilsgarantin gäller. Det kan variera mellan 1-10 år.
  • För att garantin ska gälla måste du följa biltillverkarens rekommendationer. Läs därför garantivillkoren noga.
  • Du kan fritt välja vilken verkstad du servar och reparerar din bil på under garantitiden.
  • Arbeten som utförs på bilen som garantiarbete ska utföras på en auktoriserad verkstad.
  • Om du ska sälja bilen är det bra att kolla upp om nybilsgarantin gäller för nästa ägare. Oftast gör den det, men inte alltid.

Nedan följer en tabell över hur lång tid nybilsgarantin gäller på några av Sveriges vanligaste bilmärken.

Har du frågor om ditt val av bilverkstad?

Då är det bara att slå oss en signal. Lasingoos kundtjänst håller öppet alla vardagar mellan 8-17. Du når oss på 020-10 91 42 eller info@lasingoo.se.