Verkstadsvalet är ditt

En rapport från Konkurrensverket pekar på låg kännedom bland bilägarna om möjligheten att fritt välja bilverkstad. Därför lanserades nyligen informationskampanjen Verkstadsvalet, ett initiativ som dels ska tipsa och utbilda bilägare i frågor gällande bilservice, men främst för att upplysa om friheten att själv kunna välja bilverkstad.

Några ämnen som presenteras i kampanjen Verkstadsvalet är väl värda att nämnas mer än en gång.

Valet är fritt

Många svenska bilägare vet inte om att de själva kan välja verkstad fritt. Sedan 2010 får alla professionella bilverkstäder utföra service på alla bilar utan att nybilsgarantin påverkas. Detta betyder att även om du kör en ny bil där nybilsgarantin fortfarande gäller är du inte bunden att utföra service hos en märkesauktoriserad verkstad. De enda kraven är att arbetet ska utföras fackmannamässigt och enligt biltillverkarens serviceprotokoll. Eventuella arbeten som utförs på bilen som garantiarbete ska dock utföras av en märkesauktoriserad verkstad. 

Instruktions- och serviceboken

Trots att instruktions- och serviceboken är en av bilens allra viktigaste dokument, visade en undersökning som Lasingoo genomförde i höstas att nära 30% av bilägare aldrig läst sin instruktionsbok. I instruktionsboken står det hur bilen fungerar och hur man sköter den på bästa sätt.

När bilen har blivit servad ska det dokumenteras och stämplas i serviceboken av verkstaden. Samma regler gäller digitala serviceböcker.

Spara pengar

Bilägande är förknippat med en del kostnader men det finns några sätt att hålla ner kostnaderna och spara pengar. Till att börja med kan det vara bra att jämföra flera verkstäder. Standardservice enligt biltillverkarens serviceprotokoll ska vara densamma oavsett verkstad. För att snabbt få en bild över kostnaderna på den service du behöver kan du jämföra verkstäder på Lasingoo för att se vad din nästa bilservice kommer att kosta. 

När du hämtar bilen

När du hämtar bilen ska verkstaden gå igenom det arbete som utförts på bilen och kunna svara på alla dina frågor. Verkstaden ska även presentera faktura, serviceprotokoll och eventuella garantier på utfört arbete. Kom även ihåg att alltid spara fakturan och serviceprotokollet.

Verkstadsvalet

Bakom kampanjen Verkstadsvalet står branschföreningarna SBF, Svensk Bildelsgrossisters Förening och SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

SBF är en oberoende branschförening för Sveriges ledande leverantörer av originaldelar och tillbehör till personbilar och lastbilar.

SFVF är Nordens största bilbranschförening och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.

Läs mer om Verkstadsvalet här.