Funderar på att göra en bilrekond men är inte helt säker på vad som brukar ingå eller vad den gör för nytta? Nedan går vi igenom hur en ordentlig rekond kan återskapa nybilskänslan och samtidigt höja bilens andrahandsvärde.
Rekond är en förkortning av ordet rekonditionering och är bilens motsvarighet till att checka in på ett 3-dagars spa där man kommer ut som en helt ny människa. Hela idén med är att bilen ska återställas så att den kommer så nära nyskick som möjligt, både på insidan och utsidan. På så sätt förlänger man också livslängden och behåller andrahandsvärdet på bilen.
Vad ingår i en rekonditionering?
Vad som brukar ingå i en rekond varierar från verkstad till verkstad och så klart om du väljer en helrekond eller bara en inre eller yttre rekond. I den här artikeln går vi igenom alla steg för en ordentlig helrekond, som alltså består av en inre och yttre rekond.
Utvändig rekond
Vanligtvis börjar man med bilens utsida genom en försiktig men effektiv handtvätt. Sedan appliceras en grov avfettning för att ta bort salt, smuts och avlagringar. Efter avfettningen spolas bilen helt ren och bearbetas med en roterande polermaskin. I nästa steg brukar man tvätta och avfetta motorn. För att bilen ska bli riktigt skinande ren använder man bilschampo, även på kaross och hjul. Efteråt spolar man av bilen igen, torkar av och putsar upp lacken så att den ser helt ny ut igen.
Läs också: Så handtvättar du bilen utvändigt
Invändig rekond
Bilens insida får även den sin beskärda del av slitage och påfrestningar. Innan du lämnar in bilen behöver du tömma den på lösa föremål så att det går att komma åt överallt och för att försäkra dig om att ingenting viktigt slängs. Säkerhetsutrustning, reservdäck och handbok kan däremot ligga kvar.
Vid en invändig rekond börjar man med att plocka ut gummimattor, skräp och andra lösa föremål. Mattorna rengörs och skuras och sedan dammsugs hela bilen noggrant. När allt damm, hår och skräp är borta tvättas all inredning, paneler och lister med medel avsedda för varje enskilt material. Sätena rengörs på det sätt som är bäst lämpat för bilklädseln. Vid behov kan man även göra behandlingar som tar bort dålig lukt. Därefter putsas alla fönster både in- och utvändigt och sedan ger man bilen en avslutande polering med lackförsegling.
Läs också: Tvätta bilen invändigt, utan onödiga kemikalier
Vad kostar en rekond?
Priserna för rekond varierar kraftigt mellan olika verkstäder, storlek på bilen och exakt vilken typ av rekond du vill ha. En helrekond kostar mellan 1 500 kr och 5 000 kr och halvrekond — det vill säga antingen invändig eller utvändig rekond — brukar ligga på ungefär hälften av det priset.
Utöver hel- och halvrekond finns en mängd andra olika tvättar och behandlingar att välja bland, till exempel lackskyddsbehandling, luktsanering och smuts- och vattenavvisande glasbehandling. Rådfråga personalen i verkstaden om du är osäker på vilken behandling som är bäst för både din bil och plånbok.
Din bil blir som ny!
Bli inte förvånad om bilen känns helt ny efter en väl utförd rekond. Genom att regelbundet underhålla bilens interiör och exteriör kommer den klara sig längre från förslitningsskador vilket både bevarar bilens värde och samtidigt gör den säkrare att köra.
Från och med juni 2020 erbjuder vissa bilverkstäder på Lasingoo rekonditioneringstjänster. Läs mer om rekond och boka på lasingoo.se.