Oljeservice på bilen – byta olja och oljefilter

Kan man byta olja själv?

Att bilen emellanåt behöver byta olja vet de flesta bilägare, men hur ofta ska oljebytet egentligen göras och hur går man tillväga? Här kommer en kort guide som är enkel att följa.

Kan jag byta olja och filter själv?

Föredrar du att göra oljebyte själv är det inte alltför svårt, om du är någorlunda flink i fingrarna. Även oljefiltret kan du byta ut på egen hand, men var då noga med att det görs korrekt och rent, eftersom det annars finns risk för att det inte blir tätt, vilket kan få allvarliga konsekvenser för motorn.

En del anser att det räcker att bara byta ut oljefiltret i bilen och låta samma olja ligga kvar, men det innebär en onödig risk för motorn. Motoroljan ändrar sig nämligen över tid i och med att den blandas med övriga kemikalier från bilens bränsle, och när oljans egenskaper  förändras är motorn inte lika väl skyddad.

Så byter du olja själv på 30 minuter

Förbered alla nödvändiga verktyg anpassade för ändamålet och kontrollera vilken sorts olja, viskositet och mängd som behövs för din bil.

Läs också: Så väljer du rätt olja för din bil.

  1. Parkera bilen på en plan yta och låt den kyla ner en kort stund, så att inte oljan är brännhet.
  2. Höj upp bilen från marken, exempelvis med hiss eller domkraft. Eller, om gott utrymme finns, kryp in under bilen. Oavsett hur du gör det, var oerhört noga med att det görs på ett säkert sätt!
  3. Lägg ut tidningspapper eller en trasa runt området vid oljepluggen för att absorbera eventuell spillolja. Ha en spilloljedunk redo innan du lossar oljepluggen under motorblocket och tappa därefter ut oljan i dunken. Tänk på att spilloljan måste tillvaratas på rätt sätt. Den ska hällas i rätt kärl vid en återvinningscentral och ALDRIG någonsin i avloppet eller i en gatubrunn!
  4. Använd ett särskilt oljefilterverktyg och ta loss locket till oljefiltret. Plocka ut det gamla filtret. Smörj in den nya packningen till oljefiltret med lite olja och för in det. Rengör oljefilterlocket och skruva sedan tillbaka det ordentligt på sin plats med hjälp av verktyg för att vara säker på att det sluter tätt.
  5. Ta dig upp och öppna motorhuven på bilen. Ta bort locket från oljefiltret och fyll på med den mängd motorolja som rekommenderas i din bils manual. Sätt på locket ordentligt igen.
  6. Anteckna datum så håller du enklare koll på när det är dags att byta olja nästa gång.

Rekommendationer för oljebyte

Rekommendationerna skiljer sig lite från bilmärke till bilmärke. De flesta tillverkare är ändå överens om att oljan bör bytas när bilen rullat omkring 1000 – 1500 mil för personbilar, eller en gång per år. Dieseldrivna bilar bör byta olja mer regelbundet än bensindrivna, efter omkring 500 mil eller en gång i halvåret. Dessa rekommendationer gäller särskilt om du har en bil som främst används för kortare resor, såsom stadskörning. Motorns olja kommer nämligen då sällan upp i sin optimala driftstemperatur, vilket kan förhindra oljans egenskaper att komma till sin fulla rätt. Byt gärna oljan på hösten eftersom den då är som bäst när vinterkylan kommer. Det är praktiskt att göra oljeservice i samband med byte till vinterdäck.

Som bilägare är det viktigt att du förstår betydelsen av att med jämna mellanrum byta olja. Kostnaden för att byta ut oljan i din bil är mycket liten jämfört med de kostnader du kommer att möta om du inte håller din motor ren och välsmord. Kör du din bil för länge med smutsig eller för liten mängd olja, riskerar du att motorn havererar. Eftersom det alltid är bilägarens ansvar att se till att oljan är fylld och ren kan det vara svårt att få hjälp från försäkringen om det värsta skulle inträffa. 

Hur mycket kostar ett oljebyte?

I en verkstad kan oljan snabbt och effektivt bytas ut på ett säkert sätt. Priset för att byta oljan varierar vanligtvis från 1000 till 2000 kr, beroende på vilken bil du kör och hur mycket olja som behöver fyllas på.

När du byter olja i en verkstad erbjuds du ofta att samtidigt byta oljefilter. Eftersom även filtret måste bytas en gång per år eller efter cirka 1500 mil är det logiskt att byta båda samtidigt. Det är viktigt att byta filtret eftersom det hjälper till att hålla oljan och därmed motorn ren och fri från smuts.

Byt olja och oljefilter på en verkstad nära dig

Via lasingoo.se hittar och jämför du verkstäder i din närhet som snabbt och säkert kan hjälpa dig att byta olja och oljefilter.