Oljebyte på bilen – vilken motorolja ska du ha

Vilken motorolja ska du välja?

Vad händer om bilen kör med för lite eller för oren motorolja? Hur vet jag när det är dags att kontrollera oljenivån och vilken motorolja kan jag använda? I den här artikeln hittar du alla svaren.

Motoroljan fyller flera viktiga funktioner i bilens motor. Det är först och främst ett smörjmedel som säkerställer att alla rörliga delar inuti motorn kan röra sig med så lite friktion som möjligt. För mycket friktion leder nämligen till att de rörliga komponenterna blir varmare. Värmen expanderar metallen och det i sin tur leder till mer friktion och ökat slitage. För att motverka expansion har motoroljan därför även den viktiga funktionen att kyla ner.

Ytterligare en av oljans centrala uppgifter är att hålla motorn ren. Oljan löser upp smuts och genom oljefiltret transporterar den även ut smuts eller små partiklar från motorn, som annars skulle kunna byggas upp och orsaka skada i motorn. Oljan har dessutom en tätningsfunktion, där den bland annat hjälper till att hålla tätt mellan cylinderväggarna och kolvringarna inuti motorn så att bränslets tändningar kan utnyttjas på bästa sätt. Sist men inte minst skyddar oljan mot korrosion, eller rost.

Oljan är med andra ord en fullkomligt essentiell del av din motor och väl värd att hålla lite extra koll på. Och att byta motorolja kanske den viktigaste delen när det gäller bilvård.

Vilken motorolja ska man använda?

Äldre bilar har tidigare kört på en mineralisk olja, men idag kör de allra flesta motorer på syntetiska oljor. Den stora fördelen med syntetiska motoroljor är att de har en betydligt mindre förändring i viskositeten – det vill säga hur tjockt de flyter vid temperaturförändringar. Detta innebär att bilen är lättare att köra när den är kall, eftersom motorn smörjs bättre. Det innebär också att oljan behåller sina smörjande egenskaper även om motorn körs hårt, till exempel när du kör med tyngre släp eller när du kör längre sträckor än vanligt, såsom vid bilsemester.

I bilens bruksanvisning kan du ta reda på vilken typ av olja och viskositetsklass (kan till exempel heta 5W-30) som din motor behöver. Försök i möjligaste mån att hålla dig till den specifika olja som rekommenderas av biltillverkaren. Oljor har olika egenskaper där vissa kan vara absolut nödvändiga, medan andra kan vara direkt skadliga för just din motor. Var beredd på att olja av god kvalitet kostar lite mer och kvalitén är ingenting du bör snåla med.

Kontrollera motorolja och gör oljebyte

I bilens manual framgår det hur ofta tillverkaren rekommenderar att du kontrollerar motorns oljenivå och det är dags för oljebyte. En bra tumregel är vid varje 1000 km, men du kan också göra det till en vana att kontrollera och vid behov fylla på olja varje gång du tvättar bilen. Om du reser långt, till exempel vid en bilsemester, är det klokt att kontrollera oljan lite oftare.

Ta alltid det säkra före det osäkra och förvara en extra dunk i bagageutrymmet med reservolja som uppfyller kraven för din specifika bil och motortyp.

Var också uppmärksam på signaler på instrumentbrädan. Har bilens oljetryckslampa på instrumentpanelen börjat lysa när du kör är det viktigt att agera direkt, eftersom det kan betyda att det är dags för oljebyte. När en varningslampa lyser är det för säkerhets skull bra att låta en bilverkstad utföra felsökning.

Ta hjälp av en bilverkstad

Är du osäker på vilken olja som är bäst för din motor? Eller behöver du hjälp att byta olja? Då kan det vara en bra idé att ta hjälp av en bilverkstad med kunskap om ditt bilmärke. Via lasingoo.se kan du alltid hitta och jämföra verkstäder nära dig som håller öppet.