Gör bilen redo för vinterkörning

Gör bilen redo för vinterkörning

Vintern närmar sig och vi går mot både mörkare tider och kallare väder, vilket tyvärr ofta brukar resultera i fler olyckor och problem i trafiken. Ur säkerhetsaspekt är det absolut viktigaste att du har vinterdäck som är anpassade till underlaget, men det finns även en del andra saker du kan göra för att bilen lättare ska klara vintern. Gör bilen redo för vinterkörning med hjälp av tipsen i den här artikeln.

Om du hellre anlitar professionell hjälp för att se över din vintersäkerhet kan du boka en säkerhetskontroll på lasingoo.se.

Batteri

Börja med att kontrollera bilens batteri. Gör rent runt polerna genom att borsta bort eventuella oxider och smörj in för att stänga ute fukt som annars kan tränga ner och orsaka oxidation. Om möjligheten finns kan det också vara bra att ladda upp batteriet helt.

Torkarblad

Torkarbladen brukar ta stryk av kyla och salt, men om torkarbladen inte är slitna utan bara har fått beläggning och smuts på sig kan man ta av dem och tvätta av i diskhon med diskmedel och borste. Om du däremot märker att det blir randigt på rutan är det dags att köpa ett par helt nya blad. Undvik att köra med torkarna på en isig ruta så förlänger du deras livslängd.

Kontrollera alla vätskor

Spola rent i kylarsystemet och fyll på med ny glykol. Glöm inte att fylla på spolarvätska och se till att den klarar tillräckligt låga temperaturer. Viktigt att även dubbelkolla de vätskor som man kanske inte tänker är speciellt utsatta på vintern — bromsvätska och servoolja.

Dörrlister och lås

Torka av gummilisterna vid fönstren och behandla med listskydd för att minimera risken att dörrarna fryser fast. Smörj låsen med låsolja för att förhindra isproppar. Skulle du trots det få isproppar kan de lösas upp med låsspray eller ljummet vatten, men tänk på att vattnet då kan frysa igen. 

Varma kläder

Skulle det uppstå något fel med till exempel motorn eller batteriet som gör att du blir stående med  bilen avstängd är det viktigt att ha varma kläder liggandes i bilen eftersom temperaturen sjunker väldigt snabbt. Packa gärna ett par rejäla vinterskor och en extra varm tröja för säkerhets skull.

Vinterdäck

Som tidigare nämnt är det viktigaste för säkerheten att ha ordentliga vinterdäck. Kör du på dubbdäck ska du kunna känna dubben tydligt om du drar handen över däcken. Lagen kräver minst 3 millimeter mönsterdjup men rekommendationen är 5 millimeter.

Behöver du hjälp med att byta till vinterdäck

För att minska risken för att tappa greppet och få sladd ska de däck med högst kvalitet, störst mönsterdjup och bäst dubbutstick sitta bak. Vinterdäck måste användas från den 1 december till den 31 mars om vinterväglag råder.

Läs också: Dubbat eller odubbat?

Gör bilen redo för vinterkörning med en säkerhetskontroll

Vill du ha hjälp att preppa bilen inför vintern? Många verkstäder anslutna till Lasingoo erbjuder tjänsten Säkerhetskontroll. Läs mer här om vad en säkerhetskontroll innebär och jämför priserbjudanden från olika verkstäder.