Däckhotell, den bästa förvaringen för dina däck?

På däckhotell ska dina däck förvaras torrt, mörkt och svalt

Däck som inte används ska förvaras mörkt, torrt och svalt, antingen liggande eller hängande. Om du inte har plats, lust eller möjlighet att förvara dina däck hemma när du till exempel ska byta till sommardäck kan du checka in dem på ett däckhotell istället. När det sedan blir dags för däckbyte igen är däcken redan kontrollerade och rengjorda. Här får du några tips på saker att tänka på vid val av däckhotell.

Kolla priset – vad kostar däckhotell?

Precis som med vanliga hotell så kan priset för däckhotell variera väldigt mycket, alltifrån ett par hundralappar till tusentals kronor för en säsong. Det som framförallt påverkar priset är storleken på däcken, större och tyngre däck kostar mer än mindre däck. Innan du lämnar in dina däck kan det vara värt att ta reda på exakt vad som ingår i kostnaden för förvaringen. I de flesta fall ingår rengöring och kontroll av däckens mönsterdjup och lufttryck men vissa verkstäder inkluderar även själva hjulbytet. Vissa däckverkstäder erbjuder också balansering inkluderat i priset. Ta reda på vad som ingår i din verkstads däckhotell och var noga med att jämföra äpplen med äpplen.

Hur förvaras dina däck?

Däck är en färskvara och om de inte förvaras på rätt sätt kan de lätt torka eller tappa formen, vilket i värsta fall gör att däcken förlorar sina köregenskaper. Däck ska förvaras i svala utrymmen där temperaturen inte överstiger 25 grader. Vid högre temperaturer försämras däckets gummi och livslängden förkortas. Enligt Motormännen är 16 grader den optimala temperaturen. Däcket påverkas också negativt av solljus och bör därför förvaras mörkt.

Läs också: Så förvarar du dina vinterdäck bäst

Seriösa däckhotell följer Motormännens anvisningar för däckförvaring, men ett tips är att ställa några extra kontrollfrågor om hur däcken förvaras. Vissa däckhotell förvarar till exempel däcken i containrar som kan bli otroligt varma på soliga sommardagar, vilket kan innebära att däcken åldras i förtid. Däremot kan förvaring i containrar fungera så länge det finns bra ventilation som gör att temperaturen inte stiger över 25 grader på varma dagar.

Sammantaget kan man nog säga att förvaring på däckhotell är det bästa för däcken och samtidigt det enklaste för dig som bilägare. Dessutom ökar du däckens livslängd genom att checka in dem på däckhotell, vilket är bra både för körsäkerheten och för din plånbok.

Bilverkstäderna på Lasingoo säljer idag däckhotell som en tillvalstjänst till däckbyte och däckmontering