Att resa med hund i bil

Säker, bekväm och fräsch. Så får en resa med hund i bilen gärna vara. Men är det verkligen möjligt? 

Säker kan och ska resan vara, det är det inget snack om, och det är fullt möjligt att göra resan säker för hunden och övriga i bilen. Det är dessutom lag på det. Att resan blir bekväm är svårt att garantera, men misströsta inte, vi ska i den här artikeln gå igenom ett antal tips för att ge bekvämligheten bästa möjliga förutsättningar. Och att hålla bilen fräsch på lång och kort sikt finns det också en hel del tricks för som vi kommer att guida dig igenom.

Men låt oss börja med det viktigaste, säkerheten. Kanske är det dags att göra en säkerhetskontroll på verkstad.

Säker resa med hund i bil

Din hund ska aldrig vara lös i bilen under färd eftersom det är en säkerhetsrisk för alla i bilen, inklusive hunden. Och olagligt dessutom! Reser du med hunden lös i bilen och blir stoppad av polisen kommer du att bötfällas. Och även om hunden vill och det ser härligt ut, så låt den inte sticka ut huvudet genom fönstren under resa.

Det finns tre sätt att resa säkert med hund i bil. Vilket du väljer kanske beror på hur ofta ni är ute på vägarna, hur stor din fyrbenta vän är och vad denne föredrar. 

Hundbur för bagageutrymme eller kupé

Här är det viktigt att transportburen är rätt för just din hund. Hundburar tillverkas i olika utformning, storlekar och säkerhetsnivå. Din hund ska kunna stå och ligga i naturlig ställning. Återförsäljare av burar brukar ha bra koll så stäm av innan du slår till. Kolla så att burtillverkaren tänkt på att buren ska kunna förankras i bagageutrymme eller säte under körning så att den står säkert och stilla. 

Lastgaller för en säker resa med hund

Lastgaller passar bra för stora hundar, eller om du kanske har två hundar som samsas om bagageutrymmet på resan. Viktigt här är att inte ha osäkrat bagage som kan skada hunden vi kraftiga inbromsningar eller liknande.

Säkerhetsbälte anpassat för hundar

Låt inte din hund sitta i framsätet, airbagen är inte utformad för att skydda hundar utan är faktiskt tvärtom farlig för dem. Och instrumentbrädan kan skada hunden eftersom hundens bälte inte är lika utformat som säkerhetsbältet för människor. Om hunden är i bagageutrymmet så kolla att det inte finns löst bagage som kan skada den.

Bekväm bilresa med hund

Att resan ska bli bekväm beror inte bara på dina insatser utan också på hundens inställning till bilåkande. Vissa hundar älskar att åka bil medan andra gnäller så fort de kommer in i ett fordon. Här är några tips på vad du kan göra för att öka förutsättningarna för en trevlig resa med hund i bilen. 

 1. Rasta och motionera hunden ordentligt innan avfärd, gärna med något som stimulerar hundens hjärna, till exempel att låta den använda sin nos för att söka. Att ha en trött hund som har uträttat sina behov är en bra start på resan.
 2. Mys till det med hundens favoritsaker. Det kan ha en lugnande effekt för hunden att känna igen saker och dofter.
 3. Om hunden är ovan vid att åka bil så åk kortare sträckor som övning. Kanske med en liten belöning efteråt. Jobba med morötter, inte med piska.
 4. Om hunden inte trivs i buren, testa med säkerhetsbälte. Och tvärtom. Kanske lugnar hunden sig om den blir klappad på.
 5. Stanna och rasta hunden efter vägen. Gärna ofta. 
 6. Erbjud mat och vatten, det bästa är om det finns möjlighet för hunden att dricka när den vill. Det finns speciellt utformade vattenskålar för transport. Enligt lag måste hunden rastas och få vatten minst en gång var 6:e timme. 
 7. Om det är varmt så se till göra det mindre varmt genom ventilation och skugga. Med en årlig ac-service blir luften alltid bra. Det finns en uppsjö av olika kylfiltar och kylbäddar, både med elfunktion och utan. Det finns även  burfläktar med kylfunktioner.
 8. Om det är kallt och din hund är frusen så lägg med en extra filt eller två. 

Bra saker att ta med på bilresa med hund

 • Vattenskål. Både för resan och destinationen.
 • Hundmat. Det är inte säkert “rätt” mat finns att köpa på vägen.
 • Favoritleksak och/eller filt eller liknande. Det skapar trygghet.
 • Koppel och bajspåsar. Så lätt att glömma när man packar bilen.
 • Korg. Om hunden har en sovkorg kan det vara fint att ha den med.

Förhoppningsvis hjälper dessa tips dig och din hund att får en bekvämare tillvaro på bilresan.

Håll bilen fräsch trots

Hund i bil är en klassisk värdeminskningsdetalj när det är dags att sälja en begagnad bil. För med hund i bilen medföljer hundhår, smuts och lukt. Men det går att hålla nere på det ovälkomna. Här följer några tips på hur du på lång och kort sikt håller uppe fräschören i bilen, både för trevnad och andrahandsvärde:

 1. Försök att alltid ha hunden torr när den ska in i bilen.
 2. Bagageutrymmesmatta. Om hunden ska vara i bagageutrymmet, med eller utan bur, är en matta toppen. Det finns både gummimattor och textilmattor som underlättar otroligt när det är dags för invändig städning i samband med biltvätt
 3. Bagagerumsskydd. Om hunden ska vara i bagageutrymmet kan man ha ett skydd för att undvika repor när hunden ska ta sig in och ut. Finns varianter som täcker golvet och andra som även täcker sidorna upp till fönstren.
 4. Skyddsklädsel. Ska hunden åka i baksätet är skyddsklädsel grejen. Se till att det finns hål för att komma åt att sätta fast säkerhetsbältet. Toppen om de kan tvättas i maskin. Går att klä in med filtar också förstås, billigare men kanske lite bökigare.
 5. Gör invändig tvätt, dammsug och våttorka bilens insida, ju oftare desto bättre för att minimera hundhår och hundlukt. En dammsugare som kan suga upp vatten är mycket effektivt för att få bort hår och lukt. Har du tillgång till lufttryck är det klockrent för att få bort hår och smuts från svårtillgängliga ställen, men se till att få ut det du blåser upp så att du inte bara blåser runt det i bilen, ha dammsugaren beredd.
 6. Lyxa till det, låt ett proffs göra rekond på bilen. Vill du verkligen bli av med hundlukten är nog ändå en rekond det bästa. De har möjlighet att göra en så kallad ozonbehandling som tar bort det mesta av den lukt som satt sig i bilen.

Välsorterade verkstadsbutiker eller biltillbehörsbutiker brukar ha ett brett utbud av produkter som stöttar dig och din hund för årets alla bilresor. 

Dags att göra den där rekonden? Jämför erbjudanden på Lasingoo och boka en uppfräschande bilrekond innan din nästa resa med hund i bil.