AC – så fungerar luftkonditioneringen i din bil

En väl fungerande AC ger en bättre körkomfort

Ska man sätta sig och köra bil en varm sommardag uppskattar nog de allra flesta en väl fungerande AC. Hela poängen med AC, eller luftkonditionering som det heter på svenska, är ju att öka komforten i bilen och i den här artikeln tittar vi närmare på hur AC:n faktiskt fungerar. 

Fungerar ditt klimatsystem som det ska? Eller har du märkt av en försämrad effekt?

Läs också – Vad är en AC-service?

Kyla genom att ta bort värmen

Vi är många som har en bild av att AC:n kyler genom att spruta in kall luft eller att den värmer genom att spruta in varm luft i bilen, beroende på om man vill ha det varmare eller kallare. I själva verket är det ett separat system som är relativt tekniskt komplicerat men väldigt förenklat kan man säga att din luftkonditionering kyler genom att ta bort värmen, eller snarare energin, ur luften. När energin försvinner blir luften kallare och temperaturen sjunker.

Har du någon gång hoppat in i en bil precis efter ett svettigt träningspass? Då har du kanske märkt att rutorna lätt immar igen. Det beror på att kondens bildas när varm och fuktig luft träffar de kalla fönsterrutorna. AC:n gör att imman försvinner snabbare eftersom den tar bort både värme och fukt från luften.

Läs också – Vad kostar en AC-service

Använd din AC året om

Många bilägare tvekar innan de använder luftkonditioneringen på vintern, men faktum är att den fungerar minst lika bra och är lika viktig på vintern som på sommaren. När det kommer in snö och is i bilen utsöndras fukt som AC:n kan ta hand om. Kall luft är torr, så man kan säga att din luftkonditionering håller bilen fri från fukt genom att göra luften kallare.

Den största anledningen till att köra AC:n året om, även på vintern, är helt enkelt för att den håller längre då. Om man inte använder systemet på länge riskerar man att packningar och tätningar torkar och börjar läcka, vilket leder till att AC:n behöver servas. Det går i princip inte heller att överanvända en klimatanläggning eftersom den slår till eller från efter behov automatiskt. Om temperaturen ska sjunka slår kompressorn till och om det redan är rätt temperatur i bilen stänger den av sig själv.

Luftkonditionering för din körkomfort

Självklart använder man AC:n mest för komfortens skull — det är helt enkelt betydligt skönare att sätta sig i en sval bil jämfört med en bil som är varm som en bastu. Förutom att det är behagligt att kunna anpassa temperaturen finns det även mycket som pekar på att det till och med ökar säkerheten. Höga temperaturer kan göra att man känner sig sömnig, irriterad i ögonen eller får svårare att koncentrera sig på körningen, medan en sval temperatur ofta gör att man som förare är mer alert och därmed mer säker.

Se till att din luftkonditionering fungerar som den ska! På Lasingoo.se kan du söka verkstad och boka en tid för AC-service i ditt närområde.