Kontrollera din bils klimatsystem inför bilsemestern, boka en AC-service.

Bibehåll en god luftkvalitet i bilen. Boka en AC-service

Fungerar ditt klimatsystem som det ska? Har du märkt av en försämrad effekt? Ett AC-system behöver regelbunden service för att fungera effektivt.

Vad innebär en AC-service?

Luftkonditioneringen i bilen kallas för AC, som står för Air Condition. Den reglerar klimatet i din bil, alltså kyla, värme och ventilation och är en viktig del av din komfort.

En service av ACn underhåller dess funktion. Verkstaden tömmer systemet på kylmedel, rengör det för att se om det finns läckage och för att avfukta det. Sedan fylls systemet med det befintliga kylmedlet, spårmedel och olja. 

I de fall systemet läckt kylmedel behöver systemet fyllas på med nytt. Din verkstad informerar dig om tillkommande kostnader för det nya kylmedlet.

Varför behöver ACn servas?

Bilens klimatsystem ska klara av att arbeta med temperaturer ned till under noll grader och upp till åttio. Under varma dagar ska systemet hantera tryck på upp till 20 bar.

Normalt läcker mellan 5-10% kylmedie per år ut ur systemet, vilket försämrar kylkapaciteten i bilens klimatanläggning. Går bilen för lång tid utan att kylmediet fylls på leder detta till att kompressorn (grundkomponenten i ACn, som komprimerar kylmediet) behöver arbeta hårdare för att klara av att nå samma effekt som ett nyservat klimatsystem. Detta sliter på kompressorn och kan gå så långt som till att kompressorn havererar.

När kompressorn tvingas arbeta hårdare leder detta till förhöjd bränsleförbrukning.

När bör ACn servas?

AC-service ingår inte i din vanliga bilservice utan är något som du själv märker behov av. Ger din AC försämrad effekt, till exempel kyler eller värmer dåligt, då är det dags för service. Du kan ge din AC en längre livslängd genom kontinuerligt underhåll och många verkstäder rekommenderar en att service utförs med 24 månaders intervall för bästa möjliga luftkvalitet.

 

Beskrivning av ett AC-system

Bilden visar ett typiskt AC-system
Bildkälla: Autocool.se

Så håller du ACn i bra skick

ACn står ofta still vintertid och när våren och sommaren kommer börjar den återigen användas mer frekvent. Ett system som varit avstängt kan skapa dålig lukt då smuts och fukt samlats runt förångaren och bildat bakterier. Förångaren är den del som sitter i bilen under instrumentbrädan. Du kan undvika detta genom att till och från låta systemet köras under vintertid.

För att hålla ditt klimatsystem i så gott skick som möjligt mellan servicetillfällena kan du byta ditt kupéfilter med jämna mellanrum. Det gör du för att minska risken för att smuts ska bildas runt förångaren.

Vad kostar en AC-service?

Priset för en service av din bils klimatsystem är inte beroende av vilken bil du kör. Du får ett fast pris av din verkstad och arbetet brukar kunna utföras inom en timme. Felsökning och eventuella reparationsbehov som upptäcks under din service ingår inte i priset. Dessa får du kostnadsförslag för från din verkstad.

 

Boka AC-servie på en bilverkstad nära dig.

Bilden visar del av en verkstadslistning för en sökning på tjänsten AC-service i Uppsala på lasingoo.se

 

Se till att din AC fungerar som den ska! På Lasingoo kan du söka verkstad och boka en tid för AC-service i ditt närområde.