5 tips för en lyckad bilsemester i sommar

5 tips för en lyckad bilsemester

Semestern blir inte riktigt som många hade tänkt sig i år. Många väljer att fira den med bilsemester och ge sig ut för att upptäcka Sverige. Begreppet hemester blir allt mer vedertaget – och för dig som ska ut med bilen finns ett par saker som inte bör missas innan du ger dig av.

Det har bjudits på mycket sol landet över så här långt, och för varje dag som passerar går allt fler på en efterlängtad semester. De allra flesta har sett sina utrikesresor ställas in och planerna har istället vänts mot en semester på hemmaplan. Vissa väljer att avnjuta ledigheten hemma, men många ger sig ut för att upptäcka Sverige med bil.

I den här artikeln tipsar vi om 5 saker som är väl värda att kolla upp innan resan startar.

Välj en optimal rutt för din bilsemester

Att sitta i köer i vad som kan kännas som timmar, eller att hamna på dåliga skogsvägar, är det få som uppskattar. Genom att planera dagen innan via olika GPS-applikationer hittar du den optimala rutten och kan välja resan ni föredrar.

Vill ni komma fram så snabbt som möjligt, eller vill ni åka lite mer unika och vackra vägar? Finns det någon väg ni bör undvika som ofta är högt trafikerad?

Tips: Ladda ned kartorna i telefonen (möjligt genom så gott som samtliga appar i dag) så slipper du slösa en stor mängd mobildata

Ta med mat och dryck

Matkulturen längs med landets vägar är något enstämmig. Bensinmackar, snabbmat och vägkrogar. Utbudet kan uppfattas som lite trist, kosta skjortan och när de behövs som mest lyser restaurangerna med sin frånvaro.

Ta med dig egen mat i bilen! Det enda du behöver är en lagom stor kylväska – så slipper du hunger, irritation och en svidande plånbok.

Läs också: Så packar du bilen rätt inför bilresan

Ladda ned spellistor och podcasts

Gott sällskap i all ära, men ibland kan det vara trevligt med härlig musik, en bra podcast eller en spännande ljudbok att lyssna på. Ladda ned och bunkra upp med alla olika medier kvällen innan bilturen går av stapeln.

Tips: Glöm inte den oskrivna bilregeln – personen bredvid föraren styr alltid musiken!

Ha olika billekar nära till hands

Billekar är något som uppskattas i alla åldrar. Se till att hitta ett par roliga lekar innan ni ger er iväg så att ni har dem redo när tristessen börjar slå in. Det kan vara allt från att räkna kossor till den världsberömda gissa vem jag tänker på-leken eller ritblock och färgpennor för en lugn skaparstund. Enkelt – men garanterat stämningshöjande!

Se till att bilen är i bra skick

Att behöva besöka en bilverkstad på semestern vill vi helst slippa. När du ska ut på en längre biltur vill du ha ordning på bilen. Här är en kort kom-i-håg lista inför bilsemestern.

Checklista inför din bilsemester

  • Har du ett serviceintervall runt hörnet? Kolla serviceboken och fundera på om det är läge att utföra en service innan resan.
  • Kontrollera att AC:n fungerar som den ska. En varm bil kan ställa till det ordentligt för föraren och minskar komforten för hela sällskapet.
  • Kolla oljan och fyll på enligt bilens instruktionsbok vid behov.
  • Kontrollera ditt mönsterdjup på däcken. Du får inte gå under 1,6mm enligt lag. Du gör klokt i att byta sommardäck redan vid 3mm.
  • Kolla lufttrycket. Stämmer ditt lufttryck med den last du har för semestern?
  • Besiktiga bilen innan resan om din besiktningsperiod avslutas innan du är hemma igen.
  • Se till att varningstriangeln är på plats.
  • Har du fyllt på spolarvätska? På sommaren kan du gott spä ut den med en större dos vatten än på vintern.
  • Tvätta och städa ur bilen innan resan. Det blir en trevlig start på turen!

Jämför olika bilverkstäder och hitta en efter dina önskemål snabbt och enkelt via Lasingoo.


[maxbutton name=”CTA Jämför”]