Så packar du bilen rätt inför bilsemestern

Så gör du för att packa bilen rätt

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart är det dags för ledighet, vilket för många innebär bilsemester. Hur du packar bilen har stor påverkan på både trafiksäkerheten och hur bilen uppträder på vägen. För att bilresan ska bli så smidig och säker som möjligt finns det några saker som kan vara bra att tänka på när du packar bilen. Innan du packar bör du kontrollera maxlast för bilen, takräcket och takboxen i instruktionsboken.

Inga lösa föremål

Lägg ingenting löst på hyllan bakom nackstöden i baksätet. Vid en kraftig inbromsning kan det komma farande och skada passagerare eller ha sönder vindrutan. Även mindre föremål som inte väger så mycket kan orsaka stora skador vid krock eller inbromsning.

Tyngst nederst

Lasta alltid den tyngsta packningen i mitten av bilen så långt ner som möjligt. Ställ inte tunga saker på sätet så att det når upp över rygghöjd — en vanlig väska på 20 kg förvandlas till en väska på drygt ett ton om bilen krockar eller tvärstannar vid 50 kilometer i timmen. Behöver du placera ett tungt föremål i en del av bilen kan du kompensera genom att sätta en tyngre passagerare på motsatt sida i bilen.

Fördela jämt och öka lufttrycket

Försök att fördela all packning jämnt i bilen så att bilen får ordentligt väggrepp med alla däck. Vid tung last är det bra att öka däcktrycket litegrann. Med för lågt lufttryck kan bilen bli understyrd och lättare råka ut för punktering. Med rätt lufttryck sparar du på däckens kanter och får ytterligare väggrepp, vilket ger lägre bränsleförbrukning och sparar pengar. Kom ihåg att justera tillbaka trycket efter semestern.

Använd lastnät

På många bilar kan man säkra lasten med hjälp av ett nät. Nätet gör att packningen håller sig på plats om det skulle uppstå turbulens i bilen.

Tips för takboxen

Har man väldigt mycket packning kan det vara smidigt att använda en takbox. Kontrollera först att både biltaket och takräcket klarar av lastens vikt. I vissa fall är takboxens maxlast lägre än takräckets. Packa inte för tunga saker i takboxen eftersom bilens köregenskaper då kraftigt kan förändras.

Lasta så tätt som möjligt och fyll utrymmet mot takboxens väggar. Du kan även surra fast lösa saker så att de inte glider eller välter. Lägg den tyngsta och största lasten längst ner närmast räcket.

När du inte har packning i takboxen är det bäst att ta av den eftersom den ger bilen ökat luftmotstånd, vilket i sin tur leder till förhöjd bränsleförbrukning.

Om olyckan är framme

Oavsett hur långt du ska åka får du inte glömma att ta med reflexväst och första hjälpen-väska. Verktyg och extralampor bör ingå i packningen men varningstriangel och reservdäck är ett måste.