Att upptäcka faror och att sedan kunna avvärja dem är vad säker mörkerkörning handlar om. Att du är pigg, uppmärksam, har putsat glasögonen och stoppat undan mobiltelefon och andra distraktioner tar vi som självklarheter. I den här artikeln fokuserar istället helt på vad din bil behöver för att köras säkert på vintriga vägar i mörker.
God sikt hjälper dig upptäcka faror i tid
God sikt är en förutsättning för att ens ge sig ut med bil i mörker. Tänk dig en väg kantad av skog utan något som som helst lyse, en övning med livet som insats. Ingen bra idé. Bilens strålkastare spelar en viktig roll.
Strålkastare för god sikt vid mörkerkörning
Vid mörker behövs bra strålkastare. Du bör kunna upptäcka mörka objekt på vägen på ungefär 150 meters avstånd och en reflex bör synas redan på 450 meters distans. En bra strategi är att använda helljuset så ofta du kan, såklart med hänsyn till andra trafikanter. Med halvljus långt mer än halveras din siktsträcka och du kan upptäcka mörka föremål som tidigast vid ungefär 20-30 meters avstånd – en enorm skillnad från helljusets räckvidd.
Funktionen i de ljuskällor som monteras i fabrik varierar i kraft. Och de försämras naturligt över tid. De kontrolleras därför i bilbesiktning och om du ber din bilverkstad.
Läs också: Bilens belysningssystem – vanlig anledning till underkänd besiktning
Kontroll av strålkastarna vid bilservice
Vid bilservice ser din bilverkstad över slitna glas och reflektorer, dimmiga linser och att lyktorna är riktade korrekt. Passa på att ställa frågor om dina strålkastares funktion när du servar din bil.
Upplever du att det är för långt till nästa bilservice men att dina lyktor behöver ses över bums? Boka en ljuskontroll på lasingoo.se.
Servar och reparerar du själv dina lyktor? Var noggrann! Många verkstäder upplever det ganska vanligt att lampor sitter fel efter att bilägaren själv bytt lampor, vilket kan försämra funktionen avsevärt.
Extraljus för riktigt god siktsträcka
Det är lätt att tänka att det är överdrivet med extrastrålkastare men kör du på mindre upplysta vägar eller vägar som helt saknar belysning är två till tre runda extraljus alternativt en ljusramp till stor nytta. För att upptäcka någon form av fara eller vilt är femtio meter tidigare kan vara avgörande för om du ska hinna bromsa.
Montera extraljus för säkrare mörkerkörning
Att montera extraljus på bilen är egentligen ingen stor grej. Men det finns ändå anledning att ta hjälp av en kunnig bilmekaniker. Strålkastarna ska inte bara sitta som berget. De ska sitta rätt också och det finns regler som styr hur en montering ska gå till. Det är till exempel viktigt att ljusramp eller extraljus inte skymmer eventuella sensorer på din bil.
Val av lampa i extraljus
När du ska välja vilken typ av strålkastare du ska investera i gör du gott att tala direkt med en återförsäljare, de har bra koll på vad som passar din bil bäst.
Om du väljer halogen-, xenon- eller led-lampor är nästa fråga. Enkelt kan man säga att led-lampor håller längst, drar minst el men kostar mest. Halogen med sitt gulvita sken är standard i de flesta bilar och är oftast det billigaste valet vid köp av extra strålkastare. Xenon med sitt blåvita ljus har en mycket längre livslängd än halogen och ska dessutom vara mindre uttröttande för ögonen.
Extrastrålkastare är endast helljus, så har du dåligt halvljus bör du även åtgärda det. Och med så starka helljus som du får med extraljus behöver du vara ännu mer noggrann med att blända av vid möte. I vissa fall kan ljusen vara så starka att du kan bländas något av reflektionerna från vissa trafikskyltar.
Behöver du mer ljus i mörkret? Be om pris på Lasingoo.se för att montera extraljus eller ljusramp vid nästa bilreparation. Många verkstäder både säljer och monterar dina extraljus.
Din vindruta är viktig för god sikt vid mörkerkörning
Slitna vindrutor bländar vis mörkerkörning. Har du dessutom stenskott i synfältet är det definitivt en säkerhetsrisk. Se till att få stenskott lagade omgående så slipper de spricka upp. Får du för många stenskott vill bilglasfirmorna inte längre laga din vindruta. Då tvingas då att byta ut hela vindrutan vilket är förknippat med helt andra kostnader.
Håll dina torkarblad i gott skick
Att ha fräscha torkarblad är också viktigt för sikt vid mörkerkörning, och ett enkelt och billigt sätt att höja säkerhet och körupplevelse. I vissa fall är det en enkel match att byta torkarblad. Svettas du över saken, be din bilverkstad fixa biffen i samband med bilservice eller annan bilverkstadstjänst.
Vi räknar med att du fyller på med spolarvätska nu och då, bara den lilla detaljen kan ställa till det rejält vid körning på vintervägar.
När du har sett till att ha bra sikt har du kommit en god bit på vägen till att köra säkert på mörka vintervägar.