Ett oljebyte förlänger livet för bilen

Motorolja används för att smörja, kyla och hålla motorn ren och det är livsviktigt att oljan hålls på en normal nivå för att bilen ska kunna fungera. Dessutom hjälper oljan att både rostskydda och täta motorn.

Här nedan listas sex åtgärder för att förlänga livslängden på bilen och samtidigt minimera risken för ett dyrt motorhaveri.

  1. Byt olja efter biltillverkarens rekommenderade intervaller. Om bilen går tom på olja medför det att motorn överhettas och motorn havererar. En bils motor tillverkas för att innehålla en specifik olja. Försäkra dig därför om att du använder rätt oljetyp med rätt viskositetsklass enligt biltillverkarens angivelser.

  2. Låt motorn bli ordentligt varm innan du gasar fullt eller varvar för hårt. Det kan ta ett tag efter start för motoroljan att ta sig runt i hela motorn för att uppnå full smörj- och kyleffekt.

  3. Idag läser många bilar av oljenivån automatiskt vilket betyder att du får en varning i instrumentpanelen på bilen när det är dags att fylla på oljan. Du bör byta olja minst vartannat år, även bilen inte används så mycket. Helst bör man byta motorolja varje år och det bästa är att byta på hösten så att oljan är som bäst när det börjar bli kallt ute. Satsa på en högkvalitativ olja, det kommer spara dig pengar i framtiden.

  4. När du byter olja bör du samtidigt även passa på att byta oljefilter. Ett gammalt igensatt filter kan leda till att smuts kommer in via skyddsventilen och skadar motorn. De flesta verkstäder brukar byta oljefiltret samtidigt som man gör ett oljebyte.

  5. Om du köpt en begagnad bil kan det vara på sin plats att göra ett extra oljebyte eller att lägga till en så kallad spolning av motorn vid nästa oljebyte. På välutrustade verkstäder finns speciell maskinutrustning som spolar igenom motorn med en mineraloljebaserad rengöringsvätska.

  6. Med rätt olja minskar både bränsleförbrukning och slitaget på motorn. Det kan vara svårt att veta vilken olja man ska använda sig av; helsyntetisk, delsyntetisk eller long life. I instruktionsboken står precis vilken motorolja som är bäst för din bil. Hittar du inte instruktionsboken i handskfacket eller informationen i boken kan du fråga på närmsta mack.

Är du mellan intervallservicar men tycker att ett oljebyte är på sin plats? Kolla lasingoo.se för att se pris från verkstäder i ditt område.