Transportstyrelsen förlänger tiden för att byta till sommardäck

Tiden att byta till sommardäck 2020 förlängs

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april.

Risk för Coronavirusets spridning ställer till säsongens hjulskifte

– Jag är glad, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF), som tidigare i mars larmade om risken att många bilägare kommer att tvingas köra olagligt för att de inte kunnat byta till sommardäck på grund av Coronavirusets smittspridning.

Följderna av virusets smittspridning innebär att branschen genomgår en oerhört tuff period med permitteringar, sjuk personal, stängda skolor och karantän för både personal och verkstadskunder. Våra medlemmar som består av verkstäder och många däckverkstäder är i stort behov av en förlängd skiftestid, för att ha en möjlighet att hinna med att skifta hjul inom föreskriven period, fortsätter Bo Ericsson.

Transportstyrelsen förlänger tiden för att byta till sommardäck

Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Detta för att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta. Men även för att undvika att fordonsägare riskerar att köra olagligt på grund av begränsad bemanning på verkstäderna.

– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen kan utifrån särskilda skäl i fordonsförordningen medge undantag från dubbdäcksförbudet. Beslutet att tillfälligt tillåta dubbdäck till och med den 30 april 2020 gäller alla fordon, alltså både lätta och tunga fordon.

Byta till sommardäck – tufft för verkstäderna i normala fall

– Även under normala förhållanden står fordonsbranschen inför en extrem period, med en väldigt hög arbetsbelastning, för att hinna skifta ca 3,3 miljoner bilars dubbdäck till sommarhjul.

– Den nuvarande permanenta tidsgränsen för hjulskifte och den orimliga arbetsbördan för verkstäderna får även andra konsekvenser. Det skapar en svart marknad för ofta oseriösa aktörer som sätter upp små tält på parkeringsplatser, köpcentrum och andra ställen där man erbjuder hjulskifte. Bilägare får inte något kvitto på utfört arbete och konkurrens sker således inte på lika villkor. Personerna som utför svartarbetet saknar ofta kompetens, vilket leder till fler olyckor och att nollvisionen äventyras, avslutar Bo Ericsson.

Läs också: Undvik oseriösa svartjobb när det är dags att byta till sommardäck

Lagen säger att vinterdäcken ska sitta på fram till och med sista mars och den senast den 15 mars ska de vara av.  I och med detta beslut som gäller endast 2020 gäller alltså att dubbdäcken lagligt får sitta kvar på bilen fram till den 30 april. Bilägarens tidsfrist för att byta till sommardäck har därmed dubblerats, från två till fyra veckor. 

Behöver du hjälp med ditt däckbyte? På Lasingoo ser du vilka verkstäder som håller öppet och vilka priser de erbjuder för däckbyte. Boka däckbyte online i lugn och ro.