Bromsbelägg, ofta kallat bromsklossar är en del av bromssystemets allra viktigaste komponenter. Ett väl fungerande bromssystem är fullkomligt avgörande för att du på ett säkert sätt ska kunna transportera dig fram på vägarna. Ur säkerhetssynpunkt till och med viktigare än motorn. En bristfälligt underhållen motor kan leda till motorhaveri, medan slitna eller icke-fungerande bromsar innebär direkt livsfara för dig och dina medpassagerare liksom för dina medtrafikanter. Därför är det viktigt att byta bromsbelägg innan de blivit alltför slitna.
Så länge håller dina bromsbelägg
Eftersom bromsbeläggen hör till den kategori bildelar som utsätts för allra mest slitage är de särskilt viktiga att hålla koll på. Bromsbeläggen är utformade för att skapa friktion, vilket i sin tur gör det möjligt för bilen att bromsa. Ju högre friktion, desto bättre bromsprestanda. När bromsbeläggen slits ner kan de inte längre upprätthålla friktionen lika effektivt och förmågan att stanna fordonet snabbt minskar. Med andra ord förlängs bromssträckan och ditt fordon utgör en större risk i trafiken.
Exakt hur länge bromsbeläggen håller beror på flera olika faktorer, såsom:
Hur du kör
Ditt sätt att köra fordonet och då särskilt, hur hårt du trycker på bromsen, påverkar i hög grad hur länge dina bromsbelägg kommer att hålla. När situationen kräver det kan du givetvis behöva trycka ner bromsen mer abrupt, men i andra lägen är det alltid bättre att försöka bromsa in mjukt och smidigt. Det ökar livslängden på dina bromsbelägg.
Bromsbeläggens material och hårdhet
Bromsbelägg är tillverkade av antingen halvmetalliskt, organiskt eller keramiskt material och har alla unika egenskaper som lämpar sig för olika körbehov. Belägg av hårdare material håller generellt längre men kan behöva lite mer tid att arbeta upp värmen för att kunna prestera optimalt, och därför används de oftast i sport- och tävlingsfordon. Bromsbelägg av mjukare material fungerar bättre i låga hastigheter, såsom i stadsmiljö.
Miljön du kör i
Hur ser omgivningarna ut där du kör mest? Kör du mycket i stan där du ofta behöver stanna för rödljus och medtrafikanter? Eller håller du dig vanligtvis ute på landsvägar eller på långa raka motorvägar? Svaren på frågorna ovan är alla faktorer som påverkar skicket på just dina bromsbelägg.
Hur vet jag när det är dags att byta bromsbelägg?
Märker du att bromsarna inte verkar lika lyhörda som de brukar eller att du är tvungen att trycka ner pedalen hårdare än vanligt för att kunna stanna bilen? Då kan det vara dags för nya bromsbelägg. Bromsbeläggen i din bil kan även vara försedda med en slitagevarnare som hjälper dig på traven. De vanligaste typerna av slitagevarnare är mekaniska eller elektriska.
Mekanisk slitagevarnare
I en mekanisk slitagevarnare sitter det vanligtvis en indikator i själva beläggningen, eller slitmaterialet som det också kallas. När beläggningen har slitits ner till en viss nivå kommer indikatorn, som består av en form av plåtbleck, i kontakt med själva bromsskivan och skapar då ett missljud som tydligt indikerar att beläggen behöver bytas.
Elektrisk slitagevarnare
I de flesta bilar av nyare modell är bromsarna förbundna med instrumentpanelen, så att en varningslampa lyser när bromsbeläggen måste bytas. I själva beläggningen sitter en elektrisk sensor som ger utslag när den kommer i kontakt med bromsskivan, vilket sker när beläggningen slitits ner tillräckligt mycket.
Skulle något av symptomen ovan visa sig, bör du alltid kontrollera skicket på bromsarna. Det gör du säkrast hos en bilverkstad där kunnig personal kan säkerställa om bromsbeläggen behöver bytas helt eller om det räcker med en justering.
Vad kostar det att byta bromsar?
Priset för ett bromsbyte beror på om hela systemet behöver bytas eller om det räcker med att reparera delar av bromssystemet. På Lasingoo kan du enkelt ta reda på vad ett bromsbyte skulle kosta på just din bil genom att ange din bils registreringsnummer och miltal.
Var någonstans kan jag byta bromsbelägg?
Du kan byta bromsbelägg hos en bilverkstad. Ett bra tillfälle kan vara när du lämnat in din bil på service. Det kan även passa bra att kontrollera bromssystemet och eventuellt byta bromsklossar i samband med byte till sommardäck (eller vinterdäck). Vid en vanlig besiktning ingår alltid kontroll av bromsarna, och en kunnig mekaniker kommer att se och tala om för dig när det är dags att byta bromsar. Bokar du bromsbyte via Lasingoo får du ett komplett pris där samtliga reservdelar och arbeten ingår.