Stor skillnad i bilservicekostnader på Sveriges mest sålda begagnade bilar

Vilka bilservicekostnader gäller för din bil?

Varje år gör vi på Lasingoo en genomgång av bilservicekostnader för Sveriges mest sålda nya bilar. Den här gången valde vi istället att fokusera på de 10 mest sålda begagnade bilarna och vad de kostar att serva de kommande tre åren. Genomgången visade att det skiljer sig flera tusenlappar mellan dyraste och billigaste bilmodellen – en viktig faktor som många bilköpare glömmer att ta hänsyn till när man ska köpa bil. 

Populärt med begagnade leasingbilar

Det finns idag ett stort intresse för begagnade leasingbilar och de leasingbilar som kommer ut till försäljning är därför väldigt populära och säljs ofta ganska fort. Det som lockar är framförallt ett lägre pris för en bil i så pass gott skick, men det många spekulerande bilköpare ofta glömmer bort att ta med i beräkningarna är vad dessa bilar kostar att serva. 

Den data som vi har tagit fram visar hur den genomsnittliga bilservicekostnaden ser ut för förra årets mest sålda begagnade bilmodeller med tillverkningsår 2016. Genomgången visar att det över tre års tid skiljer sig mer än 4 000 kronor i servicekostnader mellan den dyraste bilmodellen jämfört med den billigaste.

Trots att skillnaderna har minskat något sedan vi började titta närmare på skillnader mellan bilmodeller för drygt fyra år sedan, ser vi fortfarande att det skiljer sig flera tusenlappar mellan den dyraste och billigaste modellen. Tusenlappar som det kan vara bra att ha koll på innan man slår till. 

Läs också: Vad kostar nästa bilservice

Vad beror skillnaderna i bilservicekostnader på?

Prisskillnaderna har flera olika anledningar, bland annat hur lång tid mekanikern behöver lägga ner i verkstaden, vilka reservdelar som krävs och hur mycket olja som går åt vid ett oljebyte. Dessutom varierar kostnaden såklart beroende på hur mycket bilen används; kör man mycket behöver bilen servas oftare – kör man mindre, mer sällan. 

Kostnaderna är framtagna med antagandet att bilarna följt genomsnittet för årlig körning om 1500 mil och följt tillverkarens rekommenderade serviceintervaller sedan 2016 när bilarna först togs i bruk. Priserna som redovisas är genomsnittspriser för allbilsverkstäder i Stockholmsregionen.

Vill du veta vad din nästa bilservice kommer att kosta? Det kollar du enkelt på Lasingoo.