Bilens avgassystem – skada på avgasröret

Bilens avgassystem - skada på avgasröret

Tycker du att gaspedalen börjat vibrera när du gasar? Låter eller luktar bilen lite mer än vanligt, eller måste du plötsligt tanka bilen oftare? Då kan det vara ett tecken på att du har en läcka eller en skada på avgasröret, en av de viktiga beståndsdelarna i ditt avgassystem.

Att köra bil i Sveriges klimat kan vara härligt men av naturliga orsaker också slita lite mer på bilen än många andra geografiska platser. Snö, lera, salt och regn är alla faktorer som bidrar till att bilens olika komponenter snabbare kan börja rosta och bli otäta.

En av de komponenter i bilen som är mest utsatt för rostangrepp är avgasröret, det vill säga röret som sitter mellan katalysator och ljuddämpare. Det är inte ovanligt att se antydan till små hål eller sprickor i röret, och upptäcker man läckage i avgasröret kommer bilen med största sannolikhet att bli underkänd i en bilbesiktning.

Hur svårt är det att laga avgasröret på egen hand?

Att laga hålen själv behöver inte vara en alltför komplicerad uppgift för dig med flinka fingrar. Se bara till att noga kontrollera hela avgasröret innan du påbörjar ditt ingrepp, eftersom det kan vara lätt att missa mindre sprickor om röret är täckt av smuts, salt, rost eller liknande. Allra helst bör bilen hissas upp så att du kommer åt ordentligt. Observera att detta alltid måste göras på en säker plats. Det rekommenderas inte att du kryper in under bilen om den endast är upphissad med hjälp av domkraft eller liknande.

Avgastejp och spackel

Hål i avgasröret kan repareras på flera olika sätt. De två vanligaste lösningarna är spackel eller tejp. Avgastejp eller avgasbandage som det också heter, lindas runt den skadade delen av röret. Fördelen med tejp är att det är smidigt och enkelt att använda. Vanligtvis går det dessutom att köra bilen redan minuter efter lagning.

Spackel fungerar lika bra som tejp men kräver däremot en torktid uppåt ett dygn. Du använder ett spackel avsett specifikt för ändamålet och spacklar på och runt om hålen i röret. Tänk på att båda metoder endast är tillfälliga lösningar som kan fungera en tid. Så småningom kommer du troligtvis ändå att behöva byta avgasröret helt.

Rostfritt avgassystem

Har ditt avgasrör stora hål rekommenderas alltid att du byter ut avgasröret direkt istället för att försöka laga dem med kortlivade nödlösningar. Att ignorera skador på avgasröret kan leda till ytterligare följdskador i bilen, vilket i sin tur kan resultera i kostsamma bilreparationer.

Det kan också vara värt att överväga att byta ut hela eller delar av bilens avgassystem med komponenter i rostfritt stål. Som namnet antyder har materialet fördelen att det inte rostar. Givetvis är prislappen då också lite saftigare än för ett system i vanligt stål. Ser du regelbundet till att hålla bilens underrede rent och fritt från rost klarar du dig ändå bra med ett avgassystem i vanligt stål. Rådgör gärna med en kunnig mekaniker kring vilka åtgärder och material som är bäst för just din bil.

Var kan jag få hjälp att laga eller byta avgasröret?

Misstänker du att avgasröret är skadat och behöver lagas eller kanske bytas helt och hållet? På Lasingoo kan du hitta och boka bilverkstäder som håller öppet nära dig.