Att tänka på inför vintersemesterns bilresa

Under vinterns semesterledigheter ökar bilresandet när många familjer kör kors och tvärs för att fira jul eller åka på skidsemester. Hur man packar bilen under dessa resor har stor påverkan på både trafiksäkerheten och hur bilen uppträder på vägen. För att bilresan ska bli så smidig och säker som möjligt finns det några saker som kan vara bra att tänka på när du packar bilen, till exempel bör du kontrollera maxlast för bilen, takräcket och takboxen i instruktionsboken. Dessutom får du inte glömma att kolla att däckens mönsterdjup inte slitits ner för mycket.

Se upp i backen, tusen hål i nacken!

För att undvika just hål i nacken på bilresan bör du undvika lösa föremål på hyllan bakom nackstöden i baksätet. Vid en kraftig inbromsning kan det komma farande och skada passagerare eller ha sönder vindrutan. Även mindre föremål som inte väger så mycket kan orsaka stora skador vid krock eller inbromsning.

Packa tyngst längst ned

Lägg alltid den tyngsta packningen i mitten av bilen så långt ner som möjligt. Ställ inte tunga saker på sätet så att det når upp över rygghöjd — en vanlig väska på 20 kg förvandlas till en en väska på drygt ett ton om bilen krockar eller tvärstannar vid 50 kilometer i timmen. Behöver du placera ett tungt föremål i en del av bilen kan du kompensera genom att sätta en tyngre passagerare på motsatt sida i bilen.

Tips för takboxen

Ska man iväg på skidsemester är det vanligt med mycket packning och då kan det vara smidigt att använda en takbox. Kontrollera först att både biltaket och takräcket klarar av lastens vikt. I vissa fall är takboxens maxlast lägre än takräckets. Packa inte heller för tunga saker i takboxen eftersom bilens köregenskaper då kraftigt kan förändras.

Lasta så tätt som möjligt och fyll utrymmet mot takboxens väggar. Du kan även surra fast lösa skidor och stavar så att de inte glider omkring. Lägg den tyngsta och största lasten längst ner närmast räcket.

När du inte har packning i takboxen är det bäst att ta av den eftersom den ger bilen ökat luftmotstånd, vilket i sin tur leder till förhöjd bränsleförbrukning.

Fördela jämnt och öka däckens lufttryck

Försök att fördela all packning jämnt i bilen så att bilen får ordentligt väggrepp med alla däck. Vid tung last är det bra att öka däcktrycket litegrann. Med för lågt lufttryck kan bilen bli understyrd och lättare råka ut för punktering. Med rätt lufttryck sparar du på däckens kanter och får ytterligare väggrepp, vilket ger lägre bränsleförbrukning och sparar pengar. Kom ihåg att justera tillbaka trycket efter semestern.

Använd lastnät

På många bilar kan man säkra lasten med hjälp av ett nät. Nätet gör att packningen håller sig på plats om det skulle uppstå turbulens i bilen.

Om olyckan är framme

Oavsett hur långt du ska åka får du inte glömma att ta med reflexväst och första hjälpen-väska. Skulle det uppstå något fel med motorn eller batteriet som gör att du blir stående med bilen avstängd är det viktigt att ha varma kläder liggandes i bilen eftersom temperaturen sjunker väldigt snabbt. Packa gärna ett par rejäla vinterskor och en extra varm tröja för säkerhets skull.

Verktyg, extralampor och en flaska extra spolarvätska bör ingå i packningen men varningstriangel och reservdäck är definitivt ett måste.

Här kan du läsa mer om hur du gör bilen redo för vinterkörning.